bitcoin upgrade

Uspješna nadogradnja Bictoin-a

Nakon četiri godine razvijanja, Bitcoin je konačno nadograđen ove nedjelje na broju bloka 709,632 koji je kativirao Taproot.

bitcoin-taproot-upgrade-nov-2021

Slika iznad prikazuje prvu transakciju, a sadrži i skrivenu poruku koja pozdravlja prvu nadogradnju Bitcoin-a u poslednje četiri godine. Poruka je „gm Taproot“ ili good morning Taproot.

Neki ovu nadogradnju porede sa SegWit-om (Segregated Witness), jako kontaverznom nadogradnjom iz 2017. godine, koja je povećala kapacitet na 2MB unutar 10 minuta, a tu se broj MB i zadržao.

Za razliku od SegWit-a, ova nadogradnja otvara put budućim postepenim nadogradnjama, u dubini sistema, a samim tim pruža i sakupljanje potpisa.

Kada izvršite transakciju Bitcoin-a, morate da izvršite potpis privatnim ključem. Ova nadogradnja omogućava sakupljanje tih ključeva, kada se koristi više ključeva. Takođe se koristi i za sakrivanje, kada se koristi više od jednog privatnog ključa.

Sa strane gledišta investitora, mreža je sada malo više efikasna. Sada je ovo mreža drugog sloja, the Lightning Network, i mogla bi imati malo više mogućnosti, dok se kreće ka Channel Factories da bi smanjila ulaze i izlaze.

Channel Factories – višekorisnički ugovori, koji su u mogućnosti da otvore kanal za plaćanje, bez puštanja transakcije za otvaranje kanala za plaćanje u lanac – on chain

Naknade za transakcije bi takođe mogle biti malo jeftinije, ali za razliku od ostalih nadogradnji za većinu blockchaina, cijena Bitcoina-a je pala na $63,700 sa $64,200.

Ovo ne bi trebalo da ima veze sa nadogradnjom, ali četiri godine za najmanju nadogradnju su vjerovatno pokazatelj da se kod Bitcoin-a skoro ništa ne dešava na nivou protokola.

U suštini, ovo je tačno kako neki i žele, samo zaobljavanje ivica, dok ostale mreže stvaraju cijele industrije u DeFi-u i NFT-ovima i samim tim stoje na samoj margini prilagođavanja, odnosno skaliranja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.