Usvajanje USDC-a zaostaje izvan Sjedinjenih Država – Coinbase

Coinbase berza je obajvila da se ovaj stabilni novčić kupuje tri puta više u dolarima nego u drugim fiat valutama. Iz ove berze su izjavili da je usvajanje stabilnog novčića USDC „konzervativnije van Sjedinjenih Država,” te vjeruju da su razlog za ovo takse za međunarodnu razmjenu valuta.

„Trenutno se USDC kupuje tri puta više u američkim dolarima nago u drugim valutama. Djelomično je ovo zbog toga što korisnici moraju da plate takse za konverziju njihove valute u USDC i ovo je prepreka širem međunarodnom usvajanju.“

Stabilni novčić vezan za američki dolar, trenutno je drugi najveći prema tržišnoj kapitalizaciji (Tether – USDT).

Coinbase je izjavio da će upotreba stabilnih novčića kao što je USDC koristiti stanovnicima država koje zahtjevaju da novčić nema fluktuacije u cijeni, te je jako dostupan kada su u pitanju decetnralizovane finansije (DeFi).

Ova berza je rekla da joj je cilj „stvaranje on-ramp transakcija za korisnike koji žele da koriste USDC,“ te da će se odreći taksi za sve korisnike koji žele da kupe ili prodaju USDC sa bilo kojom fiat valutom.

U 2018. godini, Coibase je ostvario partnerstvo sa kompanijom za plaćanja, Circle, da bi stvorili drugi po veličini stabilni novčić poslije Tether-a i četvrtu najveću kriptovalutu prema tržišnoj kapitalizaciji.

Stabilni novčići kao što je USDC su jefitinija i brža alternativa u poređenju sa tradicionalnim finansijskim sistemima, kada je u pitanju slanje između korisnika. Skoriji izvještaj od strane kompanije Chainalisys pokazuje da je upotreba stabilnih novčića jedan od glavnih faktora u Latinskoj Americi.

Ovaj potez berze Coinbase je poslednji od napora za usvajanje USDC-a. Circle je objavio da će pokrenuti ovaj stabilni novčić kroz pet dodatnih blockchain-a uključujući Polkadot (DOT), Optimism (OP), Near Protocol (NEAR), Arbitrum i Cosmos (ATOM).

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.