influeencial

Uticajne poznate ličnosti koje su se pridružile kripto klubu u protekloj godini

Unatoč dugotrajnom medvjeđem tržištu i evidentnom padu cijena kriptovaluta, poznate ličnosti nastavljaju da daju podršku tržištu kriptovaluta.

Inkluzivni kripto ekosistem postao je dom brojnim slavnim ličnostima s A-liste tokom godina – prvenstveno potaknutim nezamjenjivim tokenima (NFT) hypeom iz 2021.

Tokom protekle godine, poznate ličnosti su počele da istražuju pod-ekosisteme izvan NFT-a, pokušavajući da diverzifikuju svoje prisustvo u trgovanju, igrama i drugim investicionim putevima. U tom svjetlu, evo pregleda nekih od najuticajnijih poznatih ličnosti koje su ušle u kriptovalute u protekloj godini i koliko su dobro pripremljene za sljedeću utrku bikova.

Connor McGregor je partner s Tiger.Trade

UFC superzvijezda Connor McGregor, jedan od najplaćenijih sportista, nedavno se udružio s Tiger.Trade, aplikacijom za trgovanje kriptovalutama. Dio ugovora uključuje McGregor-a u internoj igri koju korisnici mogu igrati kako bi osvojili ekskluzivne nagrade.

Prije potpisivanja kao ambasador za Tiger.Trade, McGregorovo učešće u kriptovalutama bilo je indirektno putem UFC partnerstva sa Crypto.com, gdje su bonusi isplaćivani borcima u kriptovalutama.

Nedavno lansiranje igre, iako su ga fanovi dobro prihvatili zbog grafike i nagrada, takođe je bilo predmet kritika vezanih za nedostatak priče. Za razliku od većine vrhunskih UFC boraca, McGregor nije povezao svoje ime sa sada nepostojećim NFT projektima i nastavlja čuvati tajnost oko svojih izbora ulaganja u kriptovalute.

Eminem kupuje Bored Ape NFT za 460.000 dolara

Marshall Mathers, zvani Eminem, jedna je od rijetkih poznatih ličnosti koja je dospjela na naslovnice zbog ulaganja u NFT umjesto da pokuša prodati svoje kolekcije. Petnaestostruki dobitnik Gremija kupio je Bored Ape ‘EminApe’ NFT za 460.000 dolara, koji prikazuje zlatnu ogrlicu sa lančićem i kaki vojničku kapu koju Eminem nosi u stvarnom životu.

Eminemova veza sa kriptovalutom datira još od 2018. godine, kada je reper pomenuo Bitcoin (BTC) u svom nedavno objavljenom albumu Kamikaze. Međutim, naknadna kupovina NFT-a utvrdila je njegov interes za kripto ulaganja. U junu 2022., Eminem je objavio NFT muzički video na temu Bored Ape Yacht Club (BAYC) u kojem se pojavljuje legenda repa i kolega kripto entuzijasta Snoop Dogg.

Iako Eminem nije javno podijelio afinitet prema bilo kojoj određenoj kripto imovini za ulaganja, reper nastavlja da sarađuje sa BAYC-om za nastupe uživo.

Marija Šarapova je postala strateški investitor u Moonpay

Teniska legenda Maria Sharapova, zajedno sa drugim poznatim ličnostima sa A liste, kao što su Gal Gadot, Bruce Willis i Justin Beiber, investirala je u rješenje za kripto plaćanje, Moonpay. Kompanija je otkrila da se više od 60 javnih ličnosti i poznatih ličnosti iz muzičke, sportske, medijske i industrije zabave udružilo kako bi uložilo 87 miliona dolara u finansiranje Serije A od novembra 2021.

Investicija je označila njen ulazak u kripto svijet. Međutim, superzvijezda tek treba otkriti svoje planove za ulaganja u kripto imovinu.

Snoop Dogg: lice Web3 i NFT-a

Pozicija Snoop Dogga kao OG je istinita u svijetu kriptovaluta s obzirom na njegovu proaktivnu uključenost u svemir dugi niz godina. Snoopova prva interakcija sa kripto zajednicom započela je tako što je upozorio protiv imitatora koji prodaju lažne tokene i NFT-ove brenda Snoop Dogg.

Nakon što je stekao znanje o industriji, reper je sarađivao sa brojnim kripto projektima, uključujući kripto berze, Web3, igre i NFT, efikasno kataliziraujući masovno usvajanje kriptovaluta.

Nedavno je Snoop Dogg najavio pokretanje novog restorana u Los Anđelesu inspirisanog BAYC NFT-ovima, pod nazivom Bored and Hungry. Uprkos smanjenju hajpa oko NFT-a, kralj dima nastavlja da pokazuje ljubav prema ekosistemu.

Floyd Mayweather se vraća kripto

Legendarni bokserski šampion Floyd Mayweather označio je svoj ulazak u kriptoverziju 2018. godine, promovišući kripto prevaru visokog profila pod nazivom Centra Tech. Pravne implikacije promovisanja neprovjerenih kripto projekata zahtijevale su da Mayweather i ko-promoter DJ Khaled plate kazne od 600.000 dolara, odnosno 150.000 dolara.

Učeći na svojim prethodnim greškama, Mayweather je pokrenuo novi NFT projekat Mayweverse — koji se sastoji od kolekcije od 5.000 NFT-ova. Bokserovo iskustvo u uključivanju u projekte koji su privukli investitore ostavilo je njegove obožavatelje i širu javnost s pomiješanim osjećajima o novom kripto projektu.

Matt Damon se odlučuje za filantropiju putem kripto donacija

Holivudska superzvijezda Matt Damon primio je milion dolara donacija od kripto berze Crypto.com za Water.org, inicijativu za čistu vodu koju su suosnivali Damon i Gary White 2009. Kao dio ugovora, Crypto.com je preporučio svoj korisnički čip u za uzrok.

Iako Damon nije otkrio svoje kripto investicije, njegovo učešće u reklami na Cypto.com izazvalo je kritike od strane kripto zajednice. Investitori su uzvratili na Damonovu sugestiju “Sreća favorizira hrabre” jer je medvjeđe tržište rezultiralo ogromnim gubicima u cijeloj industriji.

U suprotnosti sa rastućim trendom NFT projekata koje podržavaju slavne, grupa za zaštitu potrošača Istina u oglašavanju (TINA.org) pozvala je 19 poznatih ličnosti koje promovišu NFT bez otkrivanja njihove veze s projektima.

Neprofitna kompanija za zastupanje potrošača otkrila je svoju namjeru da istraži poznate ličnosti koje promovišu “obmanjujuća” kripto ulaganja. Na web stranici se navodi:

“Promoter često ne otkrije materijalnu vezu sa odobrenom NFT kompanijom.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.