etf

VanEck pokreće ETF za rudarenje kriptovaluta

 Investiciona kompanija kaže da su rudari ključni za rast digitalne imovine.

VanEckov ETF za rudarenje digitalnih sredstava (DAM) otvoren je u srijedu, nudeći ciljanu izloženost tim kompanijama u industriji rudarenja kripto imovine.

Fond kojim se trguje na berzi će uložiti najmanje 80% svoje ukupne imovine u hartije od vrijednosti kripto rudara koji generišu ili imaju potencijal da zarade najmanje 50% svog prihoda od rudarskih aktivnosti ili povezanih tehnologija. Fond će pratiti MVIS (indeks rudarenja digitalne imovine) i imaće omjer neto troškova od 0,5%

“Blockchaini uvode transparentnost, efikasnost i niže troškove u poređenju s tradicionalnim centraliziranim bazama podataka i procesima, ali bez rudara, blockchain transakcije se ne mogu provjeriti i revidirati, što njihovu ulogu čini apsolutno bitnom”, rekao je VanEck šef upravljanja proizvodima.

Lansiranje ETF-a dolazi samo mjesec dana nakon što je menadžer imovine Valkyrie pokrenuo svoj Bitcoin Miners ETF (WGMI), fokusirajući se na rudare koji se prvenstveno oslanjaju na obnovljivu energiju. Taj fond je pao za više od 10% od svog osnivanja 8. februara, otprilike u skladu sa padom ostalih rudara i cijene bitcoina (BTC).

“Važno vrijeme” za VanEcka da pokrene fond, rekao je Lopez, budući da je sektor kripto rudarenja još uvijek u ranoj fazi rasta i očekuje visok nivo potražnje investitora za svim vrstama digitalne imovine.

Najveći dio fonda uključuje rudare, kompanije za proizvodnju opreme za rudarenje, ambiciozne proizvođače opreme i banku fokusiranu na blockchain.

Najveći ponder je Riot Blockchain (RIOT) sa oko 11%, zatim Hut 8 Mining (HUT) sa 9,1%, Marathon Digital (MARA) sa 8,3%, Iris Energy (IREN) sa 7% i Canaan (CAN) sa 6,5 %. Zaokružuju prvih 10 holdinga Hive Blockchain (HIVE) sa 6,3%, Northern Data (NB2.GR) sa 5,8%, Block (SQ) sa 5,7%, Bitfarms (BITF) sa 5,6% i zajmodavac Silvergate Capital (SI) na 4,8%.

VanEck takođe ima bitcoin ETF proizvod zasnovan na fjučersima koji je lansirao sredinom novembra, Bitcoin Strategy ETF (XBTF), kao i svoj ETF za digitalnu transformaciju (DAPP). Prometni bitcoin ETF kompanije bio je jedan od nekoliko koje je Komisija za hartije od vrijednosti odbacila.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.