Vašington usvaja zakon o proširenju lokalnog usvajanja blockchaina

Guverner sjeverozapadne države pacifika je konačno usvojio zakon o formiranju radne grupe, koja će istražiti mogućnosti iskorištavanja blockchaina za industriju i trgovinu.

Nakon tri godine i jednog veta, od prvog predlaganja, guverner države Vašington, Jay Inslee, u srijedu je potpisao zakon koji ima za cilj usvajanje blockchain tehnologije na nivou države, kroz razne finansijske i industrijske sektore.

Kroz ovaj zakon, guverner Inslee je naredio formiranje Vašington blockchain radne grupe, koja će „istražiti razne potencijale upotrebe blockchain tehnologije.“ Ova radna grupa će se sastojati od sedam vladinih zvaničnika, te osam predstavnika raznih trgovniskih udruženja širom države. Proučavaće praktičnu primjenu blockchain tehnologije i napraviće izvještaj koji će dostaviti guverneru Inslee, do 1. decembra 2023. godine.

Republikanska senatorka Sharon Brown, koja je originalno i predložila ovaj zakon, navela je u saopštenju da država Vašington pokazuje da je spremna da koristi blockchain tehnologiju „u korist svih stanovnika Vašingtona, poslodavaca i radnika,“ dodajući:

„Ovaj novi zakon je vitalni korak u stvaranju okruženja koje prihvata nove poslovne perspektive, željne traženja novih primjena i željne identifikovanja potencijalnog upravljanja lancima dostave, kao i mogućnostima za obrazovanje.“

Ovaj zakon je imao turbulentu istoriju u zakonodavstvu ove države. Prvi put je predložen senatu 2019. godine, ali je guverner uveo veto u aprilu 2020. godine. Državni zakonodavci su od tada proveli skoro dvije godine, na dorađivanju ovog zakona.

Vašington je poslednja među mnogobrojnim američkim državama, uključujući i Nju Jork, Teksas i Vajoming, koja široko prihvata blockchain tehnologiju i kriptovalute.

Vajoming je stekao reputaciju utočišta sa naprednim razmišljanjem, za mnoge blockchain kompanije. Vajoming je dom banke kripto berze Kraken i ima prepoznatu decentralizovanu autonomnu vlast, kao legalno tijelo.

Država Nju Jork predstavlja jedno od najvećih sjedišta kripto rudara u americi, sa doprinosom od 19,9% ukupnog Bitcoin hash rejta države, prema podacima CNBC-a.

Teksas je takođe veliko čvorište kripto rudarenja, sa preko 14% hash rejta države, zbog svoje jeftine električne energije i obilja zemlje. Ova država eksperimentiše sa centrima za podatke, koji imaju fleksibilne izvore napajanja, koji im dozvoljavaju da se prebace na obnovljive izvore energije, kada je električna mreža opterećena.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.