vatrogasci

Vatrogasni penzioni fond u Hjustonu ulaže u kripto

Fond za pomoć i penzionisanje vatrogasaca iz Hjustona, koji posjeduje imovinu od 5,5 milijardi dolara, saopštio je da je uložio 25 miliona dolara u bitcoin i eter preko NYDIG-a, filijale menadžera imovine Stone Ridge koja je fokusirana na Bitcoin.

Vatrogasni penzioni fond iz Hjustona tiho, “na prstima”, ulaže u kriptovalute.
„Vidim ovo kao još jedan alat za upravljanje rizikom“, rekao je Ajit Singh, glavni direktor za investicije u fondu. „Ima pozitivan očekivani prinos i za sada dobro upravlja mojim rizikom. Ima nisku korelaciju sa svakom drugom klasom imovine. ”

Penzioni fondovi države i lokalnih vlasti moćna su snaga za ulaganje, nadgledajući imovinu veću od 5,5 trilijardi dolara, prema Nacionalnom udruženju državnih administratora za penzionisanje. Iako su kao menadžeri sredstava poreskih obveznika bili spori da se priključe špekulativnoj maniji oko kriptovaluta, Hjustonov korak nije bez presedana. Dva penziona fonda iz Virdžinije koji su prvi put kupili digitalnu imovinu prije dvije godine nedavno su saopštili da planiraju da povećaju svoja ulaganja za još 50 miliona dolara.

S obzirom da je Bitcoin u srijedu dostigao nove vrhunce i više nego se udvostručio od početka godine, neki institucionalni investitori ponovo su poželi obraćati pažnju na kriptovalute. Ovosedmična trka, koja je Bitcoin gurnula iznad 66.000 dolara, podstaknuta je optimizmom da bi pokretanje prvog fjučers berzanskog fonda za valutu u SAD dovelo do većeg prihvatanja.

Singh je rekao da preferira direktne tokene, umjesto da rizikuje sa investicijama povezanih sa fjučersom.
„Nismo željeli da dobijemo sintetičku ekspoziciju“, rekao je on. „Odlučili smo da idemo direktno na token. Kako se sve više i više institucionalnih usvajanja dešava, biće sve više i više dinamike koja se razvija za ponudu i potražnju. A posjedovanje fizičke imovine – stvarnih tokena – daje nam u budućnosti mogućnost stvaranja prihoda. ”

Fond se bavi penzionim beneficijama za više od 6.600 aktivnih i penzionisanih vatrogasaca i porodičnih korisnika. Od 2004. godine, aktivni vatrogasci doprinose fondu sa 9% svoje plate, a grad Hjuston doprinosi najmanje dvostruko veći iznos. Singh je uvjeren da će se ulaganje u kripto isplatiti.

„Ovo smo proučavali kao klasu imovine koju bismo dodali svom investicionom portfoliju već duže vreme; gledali smo, analizirali ”, rekao je on. “To je jednostavno postala klasa imovine koju više nismo mogli ignorisati.”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.