Većina institucionalnih investitora aktivno preporučuje kriptovalute svojim klijentima

Nedavna studija kripto berze Bitstamp je otkrila da institucionalni investitori aktivno preporučuju digitalna sredstva svojim klijentima.

Bitstamp Crypto Pulse izvještaj, koji je ispitao preko 5,5 hiljada profesionalnih investitora i 23 hiljade maloprodajnih investitora kroz 23 države svijeta, otkrio je da većina donosilaca odluka kod institucionalnih investitora preporučuje kripto sredstva kao investicije za svoje klijente.

„Institucionalni investitori sada aktivno preporučuju kripto svojim klijentima i maloprodajnim investitorima, kao početak korištenja kriptovaluta pored običnih trgovanja. Ovo je glavno polje da se posmatraju naknadni talasi za mjerenje, jer trenutna finansijska klima ubrzava usvajanje kriptovaluta van originalnog ekosistema.“

Prema ovom istraživanju 68% ispitanih institucionalnih investitora je izjavilo da aktivno preporučuje kriptovalute, dok je njih 15,2% izjavilo da to rade sa oprezom. Samo 6,4% je izjavilo da ne preporučuje digitalna sredstva svojim klijentima.

Istraživanje berze Bitstamp je takođe pokazalo da su maloprodajni i institucionalni investitori počeli sa trgovanjem digitalnih sredstva samo prije dvije godine.

Kada su pitani da li će povećati svoje vlasništvo u digitalnim sredstvima u narednih 5 godina, 72% institucionalnih investitora je izjavilo da imaju planove da to urade, dok je 73,1% maloprodajnih učesnika na tržištu ponudilo isti odgovor.

Pored okritća da će odatno povećati kripto sredstava u svom posjedu, ovo istraživanje je otkrilo da 33,8% institucionalnih investitora ima plan da više uči o istoriji nastajanja kriptovaluta, 33,4% će proširiti svoje osnovno znanje zbog njihove kompanije i klijenata a skoro 30% njih ima za cilj da poveća svoju ponudu digitalnih sredstava.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.