Velika Britanija će omogućiti korištenje stabilnih novčića sa povjerenjem

Ministarstvo finansija Velike Britanije namjerava da požuri regulaciju stabilnih novčića, koji se koriste kao sredstva plaćanja.

U izvještaju objavljenom u ponedeljak, iz ministarstva su rekli da će objaviti regualtorne smjernice, ove godine, da bi zaštitili potrošače dok istovremeno podstiču inovacije oko digitalne imovine.

„U odgovoru je potvrđena namjera vlade da napravi potrebne regulatorne korake, da bi uvela aktivnosti koje izdaju ili olakšavaju upotrebu stabilnih novčića, koji se koriste kao sredstva za plaćanje unutar Velike Britanije, primarno putem amandmana na postojeće zakone za elektronski novac i plaćanja.“

Ministarstvo finansija predviđa da će stabilni novčići postati „rasprostranjeno sredstvo plaćanja“ u skorijoj budućnosti.

Izvještaj, u kome su učestvovali investitori i predstavnici industrije, naglašava želju ministarstva da bude na čelu regulacije stabilnih novčića.

Američki zakonodavci su raspravljali kako da pristupe rastućoj industriji stabilnih novčića, tokom proteklih mjeseci, a najzapaženiji prijedlog je da bi izdavači stabilnih novčića trebalo da budu registrovane i osigurane banke.

Velika Britanija takođe razmatra uvođenje regulatornog okvira oko stabilnih novčića, koji oslikava postojeću regulativu kojom su okružene banke. Rezerve stabillnih novčića su glavna briga ministarstva, što je navedeno i u izvještaju „stabilni novčići bi bili osigurani od strane obveznica centralne banke, depozita u komercijalnim bankama, ili u visoko kvalitetnim sredstvima.“

U smislu prihvatanja stabilnih novčića, kao sredstva plaćanja, u izvještaju se navodi da Electronic Money Regulations 2011 (regulacije elektronskog novca 2011) i Payment Service Regulations 2017 (regulacije usluga plaćanja 2017) obezbjeđuju obilne smijernice, koje mogu biti lako primjenjive na novu tehnologiju digitalnih sredstava.

„Vlada razmatra da amandman regulatornog okvira e-novca, može donijeti doslijedan okvir da se reguliše izdavanje stabilnih novčića i obezbijede novčanici, kao i korisnička služba,“ navodi se u zizvještaju.

„Uspostavljanjem regulatornog okruženja za stabilne novčiće, koji se koriste za plaćanje, istovremeno stvara osnovu za ulazak marketa u podršku inovacijama, dok obezbjeđuje da se prikladni regulatorni standardi primjenjuju za dobrobit korisnika, integriteta tržišta i stabilnosti.“

Izvještaj se fokusira na brzo i bezbjedno uvođenje tehnologije stabilnih novčića, od strane vlade, korisnicima i zainteresovanim stranama.

„Za korisnike, uvođenje stabilnih novčića u regulatorni okvir znači da će moći da koriste stabilne novčiće sa povjerenjem,“ navodi se u izvještaju.

Vlada planira da predstavi zakon parlamentu čim to bude bilo moguće. Određeni datumi nisu navedeni.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.