australia

Velika odluka o pravilima poreza na kriptovalute u Australiji

Vlada Australije dala je veliku najavu o kriptovalutama nakon velike odluke o tretmanu bitcoina u inostranstvu.

Odluka je uslijedila nakon poteza Salvadora da dopusti Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Blagajnik Jim Chalmers i pomoćnik blagajnika Stephen Jones rekli su da ova odluka može stvoriti neizvjesnost o statusu bitcoina i druge kripto imovine za porezne svrhe u Australiji.

Vlada će preći na zakonsko donošenje postojećih poreskih aranžmana, što znači da se kripto imovina neće smatrati stranom valutom za poreske svrhe u Australiji.

Porez na kapitalnu dobit će se i dalje primjenjivati ​​na kripto imovinu koja se drži kao ulaganje.

„Ovo daje sigurnost i jasnoću u vrijeme volatilnosti kriptovaluta“, rekli su g. Chalmers i g. Jones.

“Vlada će nastaviti da zauzima pragmatičan i pravovremen pristup svojoj ulozi u brzom razvoju digitalne valute.”

Bio je to noćna mora nekoliko mjeseci za investitore u kriptovalute, s milijardama koje su izbrisane s tržišta.

Ali postoje upozorenja da će biti mnogo gore.

Kripto zima se sada pretvorila u “polarni vrtlog”, rekao je viši izvršni direktor jedne od najvećih svjetskih banaka u oštrom priznanju ove sedmice.

Cijelu godinu kriptovaluta je trpjela “bull run”.

Međutim, prošlog vikenda stvari su krenule na gore jer su se investitori uspaničili nakon što je američka centralna banka povećala kamatnu stopu za 75 baznih poena.

To je izazvalo strahove od globalne recesije i kripto investitori su se brzo povukli, što je dovelo do masovne rasprodaje i drastičnog pada cijena za neke od najbolje rangiranih blockchaina u svijetu.

Bitcoin je u subotu pao ispod 20.000 dolara, što je najniži nivo od 13. decembra 2020.

Svjetske berze pale su ove sedmice usljed strahovanja da bi povećanje kamatnih stopa koje se bore protiv inflacije od strane američkih Federalnih rezervi i drugih centralnih banaka mogle izazvati recesiju. Kriptovalute su platile najveću cijenu.

Pad Bitcoina je ubrzan obustavom povlačenja od strane dvije platforme za kriptovalute.

Celsius Network je saopštio da pauzira “sva povlačenja, zamjene i transfere između računa” zbog “ekstremnih tržišnih uslova”. Babel Finance je saopštio da se suočava s “neuobičajenim pritiscima likvidnosti”. Velika berza Binance privremeno je obustavila povlačenje bitcoina i savjetovala klijente da koriste druge mreže.

“Čini se da ulazimo u recesiju nakon 10+ godina ekonomskog buma”, rekao je osnivač i izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong.

Posljednjih godina, kripto sektor je imao koristi od ogromne infuzije gotovine zbog politike lakog novca najvećih svjetskih centralnih banaka.

Međutim, bujna inflacija izazvala je strožu monetarnu politiku širom svijeta, što je dovelo do kraha industrije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.