vijetnam

Vijetnamska vlada i Centralna banka razvijaju pravni okvir za kripto

Vijetnam stvara pravni okvir za kriptovalute. Zamjenik premijera zemlje naložio je ministarstvima finansija, pravde i informacija i komunikacija da rade sa centralnom bankom, Državnom bankom Vijetnama, na tom okviru.

Vijetnam stvara pravni okvir za kripto

Zamjenik vijetnamskog premijera Le Minh Khai je navodno obavijestio tri ministarstva prošle sedmice i uputio ih da rade sa centralnom bankom, Državnom bankom Vijetnama i drugim relevantnim tijelima na izgradnji pravnog okvira za kriptovalute. Tri ministarstva su: Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i komunikacija.

Potpredsjednik Vlade je zadužio Ministarstvo finansija da ima glavnu odgovornost da postigne dogovor sa drugim regulatornim tijelima i centralnom bankom da identifikuje konkretne zakone koje treba izmijeniti, dopuniti i proglasiti, kao i preporučiti određeni vremenski okvir. za implementaciju.

Pravni okvir za kriptovalute biće kreiran u skladu sa detaljima navedenim u Odluci 1255, koju je izdao vijetnamski premijer 21. avgusta 2017. Odluka 1255 odobrava plan za razvoj pravnog okvira za upravljanje i rukovanje „virtuelnom imovinom , digitalne valute i virtuelne valute.”

Nekoliko prijedloga za regulaciju kriptovaluta izneseno je u novembru 2018. godine, ali odluka nije donesena. Izvještaji pokazuju da vijetnamski regulatori ne dijele zajednički stav o tome kako regulisati kriptovalute.

Prema Vladinom izvještaju o implementaciji Odluke 1255 od 17. februara 2021. godine, Ministarstvo finansija formiralo je studijsku grupu o kripto imovini sa ciljem davanja preporuka o pravnom okviru za nadzor aktivnosti izdavanja i trgovanja kriptovalutama.

U međuvremenu, vlasništvo nad kriptovalutama u Vijetnamu je značajno poraslo tokom proteklih godina. Istraživanje Triple A pokazuje da više od 5,9 miliona ljudi, ili 6,1% ukupne populacije Vijetnama, trenutno posjeduje neku od kriptovaluta. Istraživanje Finder.com pokazuje da vijetnamski ispitanici imaju najveći postotak vlasništva nad kriptovalutama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.