virdzinija webp

Virdžinija predlaže revolucionarni zakon o bankarstvu kriptovaluta

Senat Virdžinije ove sedmice je jednoglasno usvojio revolucionarni zakon o bankarstvu kriptovaluta, koji je već prošao u Delegatskom domu države i za koji zakonodavci očekuju da će guverner Glenn Youngkin, republikanac, potpisati u roku od sedam dana.

H.B. 263 “dozvoljava bankama u Commonwealthu da pružaju usluge čuvanja virtuelne valute sve dok banka ima adekvatne protokole za efikasno upravljanje povezanim rizicima.”

Del. hris Head, R-Roanoake, sponzor zakona i kandidat za državni Senat, rekao je za Fox News Digital da mu je teksaška regulativa dala ideju za zakon.

virdzinija 1

“Došao sam na ideju za HB 263 prošlog ljeta nakon što sam pročitao o tome kako se Teksas bavi pitanjem kriptovaluta i kome je dozvoljeno da drži ključeve nečije kriptovalutne torbice”, rekao je Head. “Texas je odlučio da se pozabavi ovom temom usluga čuvara kriptovaluta kroz svoj regulatorni proces. Otkrio sam da nijedna država u to vrijeme, a ni do danas, nije zakonski pristupila uslugama čuvara kriptovaluta.”

“Kodificiranjem mogućnosti državnih banaka da postanu čuvari kriptovalute, Virdžinija će postati prva u zemlji koja će omogućiti bankama ovu mogućnost kroz zakone”, rekao je Head za Fox News Digital. “Funkcionalno, zakon dozvoljava državnim bankama u Virdžiniji da drže ključeve nečije kriptovalute, slično kao što pojedinci koriste sefove u bankama. Na kraju, ovo će Virdžiniju staviti u značajnu prednost na regionalnom i nacionalnom nivou.”

“Kriptovaluta je nešto na šta svi treba da obrate pažnju”, dodao je delegat. “Ovo je ekonomska prednost u nastajanju kojoj raste popularnost i koja ima značajan potencijal za ekonomski razvoj u područjima koja ga obuhvataju.”

Bitcoin, najveća kriptovaluta, po tržišnoj vrijednosti se trgovao blizu nivoa od 40.000 dolara jer dionice vide nestabilnost vezanu za rusku invaziju Ukrajine.

“Kao vlasnik malog preduzeća, uvijek tražim potencijal u politikama za stvaranje prilika za radna mjesta, razvoj poslovanja i ekonomski uspjeh. Kriptovaluta ima potencijal da učini upravo to”, rekao je Head.

Delegat je napomenuo da zakonodavstvo, a ne regulativa, pruža trajnije rješenje problema.

“Tokom mojih skoro 11 godina u Delegatskom domu, vidio sam dugotrajan uticaj koji uspješan zakon ima kada je u pitanju uvođenje politike u državni kodeks u poređenju sa propisima koji se mogu lakše promijeniti ili čak potpuno poništiti, ” on je rekao.

Delegatski dom je jednoglasno usvojio zakon, 98-0, 2. februara, dok ga je državni Senat usvojio u četvrtak sa 39-0. U malo vjerovatnom slučaju da Youngkin stavi veto na zakon, zakonodavno tijelo bi ga moglo nadjačati.

Macaulay Porter, glasnogovornica Youngkina, rekla je za Fox News Digital da će “guverner pregledati zakone kada dođe do njegovog stola”.

U novembru 2021. godine, federalni bankarski regulatori rekli su da planiraju razjasniti pravila bankarstva kriptovaluta 2022. godine.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.