Visa i Mastercard se pridržuju PayPal-u suspendujući Ruske operacije

Visa, Mastercard i PayPal zajedno suspenduju operacije u Rusiji, kompanije su objavile u subotu, navodeći razlog trenutne invazije na Ukrajinu.

Viza će nastaviti da radi na ukidanju transakcija u Rusiji, ali će to potrajati nekoliko dana, prema izjavi za štampu. Mastercard je rekao da će suspendovati sve usluge mreže u Rusiji, koja je poslala vojne snage u Ukrajinu, krajem februara.

“Kada se ovo završi, sve transakcije inicirane sa Visa karticama, izdatim u Rusiji, neće raditi van države, a bilo koja kartica izdata od strane finansijskih institucija van Rusije, neće raditi unutar Ruske Federacije,” rečeno je u Visa izjavi, koju je obavio potpredsjednik za globalne komunikacije Andy Gerlt.

U saopštenju za štampu, Visa Inc. predsjednik i izvršni direktor, Al Kelly, rekao je da je kompanija “bila primorana da reaguje zbog neisprovocirane invazije na Ukrajinu, kao i zbog nedopustivih događaja kojima smo svi svjedočili. Žalimo zbog uticaja koji će ovo imati na naše cijenjene kolege, kao i na klijente, partnere, trgovce i imaoce kartica koje opslužujemo u Rusiji. Ovaj rat i trenutna prijetnja za mir i stabilnost, zahtijeva da odgovorimo u skladu sa našim vrijednostima.”

Slično, Mastercard je rekao da dodatno blokiranju nekih od Ruskih finansijskih institucija, okončaće bilo kakvu podršku za kartice izdate od strane Ruskih banaka i blokiraće transakcije kartica izdatih van Rusije ali koje koriste “ruski trgovci ili bankomati.”

Ranije u subotu, ukrajinski zamjenik Premijera, Mykhailo Fedorov, objavio je na tviteru pismo poslato od PayPal-ovog izvršnog direktora Dan Schulmana, objavljujući slično gašenje.

Portparoli za PayPal nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar, ali su navodno rekli Reutersu, da će gašenje “obezbijediti da se balansi na računima rasporede u skladu sa primjenjivim zakonima.”

Kompanije su pod pritiskom javnosti da suspenduju operacije u Rusiji, zabog njihove invazije. Kripto kompanije su uspjele da se odupru ovakvih pozivima, da unilateralno blokiraju ruske klijente, uprkos molbama ukrajinskih zvaničnika.

Jesse Powell, izvršni direktor kripto berze Kraken, rekao je da će kompanije postupiti ovako ukoliko to zakon zahtijeva (ovu berzu Ukrajina nije formalno zamolila). Ukrajina je tražila da Coinbase, Binance, Huobi, KuCoin, ByBit, Gate.io, Whitebit i berzu Kuna, koja je bazirana u Ukrajini, da blokiraju ruske naloge.

Centralna banka Rusije je rekla u izjavi da će Visa i Mastercard kartice nastaviti sa radom unutar Rusije, nakon što su izdavači kartica objavili suspenzije.

“Operacije na ovim karticama će biti obrađivane unutar države, u državnom kartičnom platnom sistemu i sankcije ih neće pogoditi,” izjavila je Centralna banka. “Sredstva korisnika na računima povezanim sa ovim karticama su u potpunosti očuvana i dostupna.”

Očekuje se da ne rade prekogranična plaćanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.