visa i kripto

Visa odobrava australijskom Startup-u izdavanje debitnih kartica za potrošnju bitcoina

Potez kompanije Visa da dozvoli izdavanje kartice obuhvata sve veći interes za kriptovalute na australijskom ekonomskom tržištu.

Australijanci će uskoro moći svoje trošiti kriptovalute putem postojećih prodajnih mjesta uz izdavanje nove fizičke debitne kartice, obavijestio je Australian Financial Review u srijedu 11. jula 2021. godine.

Globalni platni gigant Visa odobrio je lokalnom australijskom startup-u CryptoSpend početak izdavanja debitnih kartica za korisnike ovog startupa. Oni koji koriste aplikaciju CryptoSpend tada mogu platiti koristeći svoje bitcoine i druge prihvaćene kriptovalute u maloprodajnim objektima kao i  u ugostiteljskim objektima. Umjesto potrebe za pretvaranjem iz kripta u fiat, poput nekih drugih ponuđivača na tržištu, korisnici CryptoSpendove aplikacije mogu izravno kupovati.

Fiat novac (iz lat. riječi fiat (“neka se izvrši! neka bude!) je novac koji nema pokriće svoje vrijednosti ni u kakvom konkretnom dobru poput zlata ili srebra. Služi kao valuta koju vlast određuje kao jedino pravno sredstvo plaćanja, a vrijednost garantuju institucije koje ga izdaju. Većina papirnog novca je fiat novac, uključujući euro i američki dolar. Njegovu vrijednost garantuje državna vlast i nije vezana za zlato i generalno nije osigurana. Ako dovoljno velika organizacija (tj. zajednica) izda, koristi i prihvati nešto kao sredstvo plaćanja, to nešto automatski dobija vrijednost s obzirom na to da mu se vjeruje kao sredstvu za razmjenu dobara.

Suosnivač CryptoSpend-a, Andrew Grech rekao je CoinDesk-u putem e-maila da će kartica CryptoSpend-a omogućiti Australijancima još jedan “fleksibilan način” na koji će moći trošiti svoju kriptovalutu na svakodnevne stvari. “Bilo šta, od karata za kino pa do vaših novih slušalica”, rekao je Grech.

visa i kriptovalute

Novatti koji se nalazi na ASX-a listi će izdavati karticu, koja bi se trebala pojaviti u Australiji u septembru ove godine, dok će nadzor nad kripto vlasništvom biti predat ovlaštenom njujorškom licenciranom predstavniku BitGo-a , obavijestio je AFR.

CryptoSpendova aplikacija omogućava korisnicima da troše svoju kriptovalutu, isplaćaju sa svog računa i da plaćaju račune s podržanim kriptovalutama, uključujući bitcoin, eter, XRP, bitcoin gotovinu i litecoin. Aplikacija takođe ima vlastiti novčanik na kojem korisnici mogu držati svoje coine.

„Imamo klijente od 18-godišnjih učenika do 70-godišnjih baka, rekao je Richard Voice, suosnivač i glavni izvršni direktor CryptoSpend-a. Ovo dodatno naglašava rastući apetit za ljude svih uzrasta da koriste kripto kao svakodnevnu valutu.”

Zaista, ovaj potez bilježi rastući interes za kriptovalute na australijskom ekonomskom tržištu. Crypto.com sa sjedištem u Hong Kongu postao je glavni član Visa Australia u martu ove godine, što je omogućilo kompaniji da direktno ponudi svoju verziju kripto Visa kartice u Australiji.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.