Visa podnijela zahtjev za kripto novčanik i Metaverse

Gigant za kreditne kartice Visa već neko vrijeme ima za cilj da uđe u kripto prostor. Prije dva dana, licencirani advokat za zaštitne marke, Mike Kondoudis, objavio je da je Visa popunila obrazac za zaštitni znak.

Navodno su iz kompanije Visa podnijeli dva zahtjeva. Jedan je zaštitni znak za softver i upravljanje digitalnim, virtuelnim i kripto transakcijama i drugi je za digitalne novčanike.

Ovu vijest je objavila arhiva kancelarije za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država, početkom sedmice.

Ove prijave takođe naglašavaju da Visa planira proširivanje u Metaverse, sa svojim imenom koje će se koristiti za „virtuelna okruženja u kojima će korisnici moći vršiti interakcije u svrhu rekreacije, odmora ili zabave.“

Ukoliko se ovaj zahtjev odobri, Visa će biti u mogućnosti da ponudi softver za upravljanje digitalnim transakcijama i moći će vršiti provjere kriptovaluta.

Visa povezana sa kripto prostorom

Visa je ranije ostvarila partnerstvo sa drugim kompanijama, sa ciljem ponude kreditnih i debitnih kartica koje su povezane sa kripto plaćanjima.

Sličnu stvar je uradio i Mastercard, te je podnio zahtjev prema kancelariji za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država u aprilu, da bi mogli korisiti svoj zaštitni znak unutar Metaverse-a i za NFT-ove.

U oktorbu 2021. godine, ova kompanija je objavila svoj NFT program sa ciljem podrške prilikom kupovine njihovih „punk-ova“ iz CryptoPunk kolekcije.

Ovo je u potpunosti Metaverse, a ne samo pružanje finansijskih usluga postojećim virtuelnim svjetovima. Najskorije partnerstvo je ostvareno sa kompanijom Blockchain.com i ovjde je u pitanju ponuda kripto debitnih kartica.

Cilj kompanije Visa je da sa ovim partnerstvima poveća stopu usvajanja kriptovaluta.

Dalji razvoji kompanije Visa

Kada su u pitanju dalji razvoji u kripto prostoru, Visa ima ostvareno partnerstvo sa kripto berzom FTX, sa ciljem pružanja kripto debitnih kartica u 40 država.

Visa je takođe u partnerstvu sa bankarskim gigantom JP Morgan. Ove dvije organizacije rade na privatnom blockchainu da bi pomogle prekogranična plaćanja.

Prošle godine, Visa je ostvarila partnerstvo sa 60 poznatih kripto kompanija. Ove kompanije uključuju Binance, Coinbase i Crypto.com. Ova partnerstva su ostvarili sa ciljem ubrzavanja usvajanja Web3 tehnologija širom svijeta.

Prošle godine je izvršni direktor kompanije Visa, Charles Scharf, spomenuo da je ova kompanija spremna da prihvati Bitcoin ukoliko se pojave adekvatni zahtjevi od strane njenih korisnika. Ova izjava je potvrdila da Visa ima planove vezane za kripto prostor, tako da je i digitalni novčanik u igri.

Visa nije jedina kada je kripto prostor u pitanju. Kompanije kao što je PayPal i Western Union takođe ulaze u blockchain prostor.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.