canada

Više od 30% kanađana planira kupiti kriptovalute do 2024

Izvršni direktor Komisije za vrijednosne papire Ontarija Grant Vingoe rekao je da regulator planira objaviti izvještaj u oktobru koji uključuje stope usvajanja kriptovaluta u Kanadi.

Grant Vingoe, izvršni direktor Komisije za vrijednosne papire Ontarija, ponovio je tehnološki neutralan stav regulatora o kriptovalutama, dok je rekao da mnogi Kanađani planiraju postati hodleri u bliskoj budućnosti.

U glavnom obraćanju pred Ekonomskim klubom Kanade 6. oktobra, Vingoe je rekao da su regulatorne osnove dionica i obveznica podjednako primjenjive na kripto ugovore, s tim da “ogromna većina entiteta baziranih na kriptu” spada u nadležnost OSC-a. Prema riječima šefa OSC-a, regulator je uglavnom smatrao Bitcoin i Ethe robom, dok su “aranžmani koje trgovačke platforme imaju sa investitorima” predstavljali vrijednosne papire.

“Kao regulatori vrijednosnih papira, nijedna od karakteristika kripto imovine ili njihove osnovne tehnologije, bilo pozitivna ili negativna, ne pokreće naš regulatorni pristup,” rekao je Vingoe. “Nismo ovdje da biramo dobitnike i gubitnike među investicijama. Zauzimamo pažljiv i tehnološki neutralan pristup svim novim proizvodima koji dolaze na naše tržište i primjenjujemo isto rezonovanje u njihovoj procjeni.”

Dodao je da rastuće kripto tržište koje postaje međusobno povezano s finansijskim sistemom potencijalno predstavlja zabrinutost, navodeći kolaps digitalne razmjene imovine QuadrigaCX:

„Iz našeg vlastitog istraživanja (koji je objavljen kasnije ovog mjeseca) znamo da više od 30% Kanađana planira kupiti kripto imovinu u narednoj godini. Izazov je zabraniti firmama koje ne ispunjavaju zahtjeve da nude usluge u Kanadi. Sa ograničenim budžetom i ograničenim osobljem koji pokrivaju sva naša tržišta kapitala, možemo učiniti samo toliko toga. Ali napredujemo.”

“Nismo ovdje da biramo pobjednike i gubitnike… Zauzimamo pažljiv i tehnološki neutralan pristup svim novim proizvodima koji dolaze na naše tržište” – OSC izvršni direktor @GrantVingoe o pristupu uvođenju kripto industrije u regulatorni režim OSC-a .twitter.com/eSlAH0QomR

— OSC News (@OSC_News) 6. oktobar 2022

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.