Vodeća digitalna banka N26 pokreće uslugu trgovanja kriptovalutama

Evropska digitalna banka, N26, 20. oktobra je objavila da ulazi u prostor kirptovaluta i da će omogućiti uslugu trgovanja kriptovalutama, gdje će država Austrija poslužiti kao inicijalno tržište.

Ova banka ima sjedište u Berlinu i koristiće platformu za trgovanje i čuvanje austrijske kripto berze Bitpanda, da bi obezbijedila svojim korisnicima pristup kriptovalutama kao što je Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) i Ripple (XRP).

Ova usluga će biti dostupna austrijskim korisnicima u skorije vrijeme. Nakon toga, N26 planira da ponudi usluge kripto trgovanja korisnicima u drugim državama, te planiraju da prošire svoju ponudu na ukupno 194 valute.

N26 i kripto

N26 ulazi u već napunjeno kripto tržište. Giganti za elektronska plaćanja Visa i MasterCard takođe prodaju kriptovalute pod takozvanim „Web3“ uslugama.

Fintech konkurenti PayPal i Revoult omogućavaju svojim korisnicima da kupe i prodaju digitalna sredstva već neko vrijeme. U međudvremenu, Nubank, brazilska digitalna banka, uvela je svoju digitalnu valutu koju naziva Nucoin, 19. oktobra 2022. godine.

Izvršni direktor za proizvodnju kompanije N26 je izjavio:

„Naši korisnici su ekstremno zainteresovani za kripto. Ovaj interes je ostao jako visok, čak i u bear tržištu.“

Da bi pokrenuli trejd, korisnici biraju novčić i unose količinu koju žele da kupe ili prodaju. Kada korisnici izvrše njihovu naredbu, novac se povlači sa njihovog glavnog računa i balans se prikazuje pored odabrane kriptovalute. Korisnici takođe mogu prevući novac sa svog glavnog računa na kripto portfolio, objavila je N26.

Ove godine su Bitcoin i drugi tokeni značajno izgubili na vrijednosti, jer su investitori izašli sa tržišta zbog zabrinutosti oko povećanja kamatnih stopa i problema sa likvidnošću.

N26, koja ima evropsku dozvolu za rad, testira rad u okruženju kriptovaluta uprkos činjenici da mnoge tradicionalne finansijske institucije izbjegavaju ovaj sektor zbog straha od visoke volatilnosti i potencijalnih prevara.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.