“Yemen” RHENUS DELIVERY SERVICE GROUP – prevara

Ovih dana me kontaktirala osoba puna hajpa, na prvu sam odma osjetio da nešto nije ok.

Pogotovo jer je u pitanju ženska osoba, koja kad je krenula pričati o čemu se radi, “crvene” zastave su se počele pojavljivati.

Naime, prevara se dešava na sljedeći način.

  1. Nađu žrtvu, u ovom slučaju ženu preko bog zna koji chat sistema.
  2. Upuste se u razgovor sa njom, te na sve načine asociraju da su “puni” ko’ brod.
  3. Kroz razgovor objašnjavaju da im je potreban neko od povjerenja te da želi da kupi zemlju ovdje kod nas u BiH.
  4. Nakon toga, nude 3.000.000 EURA da pošalju preko pošte, uz obećanje da će onaj ko primi novac zadržati samo 10%, te da će ostatak čuvati dok ta osoba ne dođe u BiH kako bi krenuo kupovati nekretnine i zemljišta.
  5. Nakon što jave osobama da je “paket” sa novcem krenuo, pripremaju žrtvu tako što im objašnjavaju zašto je Bitcoin bolji način prenosa novca.
  6. Osobe koje čekaju ovaj “paket” su pune hajpa, čekaju na paket, dok ovi pripremaju teren za sljedeću fazu.
  7. Odjednom u “pola” priče, se javljaju i predstvljaju kao CARINA koja je dobila pomenuti “paket”, te da je potrebno da se uplati “carina” na paket.
  8. U tekstu u kojem se predstavljaju kao “CARINA” se navodi da je potrebno uplatiti 5000$ u Bitcoinu.
  9. Što je najgore u ovom slučaju, žena je uplatila preko nekoga jedan dio, te od nje su tražili da uplati resto preko Bitcoina, te u slučaju neplaćanja “POKRENUĆE SE PROCES SUDSKI ZBOG PRIMANJA” te da će se “tražiti odgovorna osoba” ukoliko se ne uplati novac na carinu ali u Bitcoinu.

Iako sam u par navrata pokušao objasniti da ne postoji ni jedna ZEMLJA na planeti koja prihvata Bitcoin kao sredstvo plaćanja na carinskom terminalu, hajp za “novcem” je bio veći.

Nakon što je preko nekog uplatila dio, dolazi opet do mene razočarana te govori kako je potrebno još da se uplati ili će CARINA zvati policiju, pazite šta rade, udaraju na kartu prepada, gdje osobe idu na to, ako ne uplatim ode ja u zatvor.

Nokon dvosatnog uvjeravanja da je prevarena, gdje sam joj kao primjer rekao, ok hajde nazovi ih ili šta već i traži KOJA CARINA?

Eto uglavnom da znate šta se dešava na polju kripto prevara u BiH.

Jedan printscreen email korespodencije između prevaranata i žrtve koja je u ovom slučaju napokon uvjerena da je prevarena, jer kako vidim ovdje se igra na kartu osjećaja, straha te onog najgoreg u čovjekovom mentalnom sklopu, a to je NOVAC!

Mail dolazi od navedene “TVRTKE” Šalje:

RHENUS DELIVERY SERVICE GROUP <[email protected]>

Stay safe i ne vjerujte nikome kad su u pitanju uplate sa kripto valutama, te dobro provjerite ko, šta i gdje.

Izvor: https://crypto.ba/

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.