Zakon o integrisanju kriptovaluta u finansijski sistem američke senatorke Lummis biće objavljen ove sedmice

Prvi nacrt zakona o kriptovalutama Sjedinjenih Država, treba da bude predstavljen kongresu od strane senatorke iz Wyominga (Cynthia Lummis) ove sedmice.

Zakon koji treba biti predstavljen u utorak, pojasniće različite elemente kripto regulacija, zajedno sa identifikovanjem ispravne klasifikacije digitalnih sredstava, objavio je magazin Politico 6. juna.

Senatorka Lummis je potvrdila da je zakon spreman, preko svog tviter naloga 3. juna, te je naglasila da će, ukoliko se usvoji, kriptovalute biti integrisane u finansijski sistem.

„Ovaj zakon pripremamo mjesecima i konačno je došlo vrijeme za prijedlog da se digitalna sredstva u potpunosti integrišu u naš finansijski sistem. Uzbuđeni smo što ćemo konačno otkriti naše napore, tokom ove sedmice.“

Kripto zakon pojačava napore lobista

Lummis i njen ko-sponzor iz New Yorka, senatorka Kirsten Gillibrand, nagovještavale su mjesecima o ovom zakonu, na raznim događajima i na gostovanjima u medijima.

Dodatno, Lummis i Gillibrand su primile razne prijedloge šta sve treba da uključe u ovaj zakon, od vodećih kripto startapa. Većina ovih prijedloga se navodno odnosi na regulacije kripto berzi i na oporezivanje.

U svjetlu potpisivanje izvršne naredbe, od strane predsjednika Bidena, koja poziva federalne agencije da istraže razvoj kriptovaluta, ove senatorke su nagovještavale da je zakon skoro završen.

Potencijalni sukob sa SEC-om

Među prijedlozima u ovom zakonu je i uspostavljanje samoregulativne organizacije.

Ovaj prijedlog će vjerovatno izazvati sukob, uzimajući u obzir da je SEC već učinio to da većina digitalnih sredstava potencijalno potpada pod nadležnost ove agencije. Izvršni direktori kripto berzi poguravaju odvajanje od SEC-a.

Kao što su naveli zakonodavci, još jedan potencijalni prijedlog iz ovog zakona traži da se Bitcoin rudari izuzmu od pravila koja se odnose na brokerske kompanije. Istovremeno, cilj ovog zakona je da omogući CTFC-u (Commodity Futures Trading Commission – komisija za trgovinu robnim fjučersima) veći nadzor nad kriptom.

Elementima koji se odnose na zaštitu potrošača, regulaciju stabilnih novčića i uspostavljanje nove organizacije, će zajedno upravljati SEC i CTFC.

Pozivi da se regulišu kriptovalute u americi su ubrazli tokom proteklih nekoliko mjeseci, naročito nakon sloma Terra ekosistema. Pored prijedloga zakona od strane senatorke Lummis, Bijela Kuća je naručila istraživanje o Bitcoin rudarenju.

Federalne Rezerve takođe pozivaju na kripto regulacije. Guverner ove institucije, Christopher Waller, naglasio je da će rasprostranjeni kripto gubici postati moralno nepodnošljivi ukoliko se sada nešto ne učini.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.