shit

Zaraditi kripto bogatstvo je lako, ali evo 5 pravila kojih se treba pridržavati kako biste ga zadržali

 Ulaganje u kriptovalute ne mora biti teško, pogotovo ako trgovci imaju na umu ovih pet ključnih pravila.

Ulaganje u bilo koju finansijsku imovinu može biti zeznuta praksa, ali to posebno vrijedi za tržište kriptovaluta koje se brzo razvija, koje dolazi sa svojim jedinstvenim skupom zamki i izazova.

Popularna izreka kaže da je potrebno 10.000 sati da se savlada vještina i postane stručnjak. U vrijeme kripta, ovo se mjeri tržišnim ciklusima, koji svakog trgovca podvrgavaju nekoliko putovanja na toboganu volatilnosti kao ubrzanom kursu navigacije tržištem.

Evo pet važnih lekcija koje bi svaki trgovac trebao naučiti kada je riječ o ulaganju u tržišta kriptovaluta.

Pravilo #1: Niko nikada nije bankrotirao uzimajući profit

Nekolicina voli spomenuti “nisu tvoji ključevi, nije tvoj kripto”, djelomično zbog činjenice da su likvidnost i brzina novca važni faktori u zdravom funkcionisanju tržišta, ali i zbog jednostavnog zadržavanja dok tržište raste, a zatim pada. rezultiralo je postignutim bogatstvom postignutim koje je jednostavno nestalo s početkom medvjeđeg tržišta.

Kada je kriptovaluta ostvarila značajne dobitke, posebno ako je cijena išla parabolično u gotovo okomitoj liniji na njenom trgovačkom grafikonu, najbolji potez je uzeti profit i dodijeliti ta sredstva ili na stabilne coine ili druga sredstva čiji ciklusi trgovanja nisu iscrpljeni.

Činjenica je da ništa ne raste zauvijek, a na tržištu kriptovaluta pad često može biti brz i težak kao i uspon.

Ako je prodaja tokena teška zbog ličnih vezanosti i bikovskih dugoročnih izgleda, pomaže da se uzme u obzir da je nakon paraboličnog kretanja i faze konsolidacije moguće steći još više tokena s unovčenim sredstvima kada se prašina slegne .

Pravilo #2: Nemojte FOMO (strah od propuštanja) – uvijek postoji drugi novčić

Jedno iskustvo kroz koje je prošao skoro svaki kripto investitor je da ima želju da kupi određeni novčić i odupire se, samo da bi ga vidio kako poleti kao raketa sljedećeg dana i ode na dvonedeljni ‘moonshot’ u kojem cijena raste desetostruko.

U ovom trenutku, FOMO – strah od propuštanja – počinje i postaje toliko jak da se veliki tržišni nalog postavlja i ispunjava na vrhu tržišta. Rezultat ovoga je obično neko neočekivano povlačenje gdje novootvorena pozicija gubi polovinu svoje vrijednosti u samo nekoliko kratkih sati jer rani vlasnici slijede Pravilo #1 i uzimaju profit.

Ne FOMO!

Kada novčić počne da ide parabolično, samo gledajte sa strane. Mentalno čestitajte onima koji su uhvatili skup i ponovite sljedeće: “Uvijek postoji još jedan token.”

Brza anketa prošlih bikovih tržišta će pokazati gomilu upumpavanja  tokena i deponija tokena na bikovskim i medvjeđim tržištima, dokazujući da ne nedostaje prilika da se rano uđe u projekte visokog leta i ostvari solidne dobitke usred brzih ciklusa hypea po kojem je tržište kriptovaluta poznato.

Pravilo #3: Neće biti kao prošli put

Tehnički analitičari često vole da tvrde da kripto prati niz predvidljivih ciklusa, koje koriste da bi potvrdili određene delove svog zanata. Zadržavanje ove perspektive im omogućava da primjene prošle tržišne cikluse na trenutni grafikon cijena kao način da predvide ono što slijedi.

Godine 2021., ovo uvjerenje dovelo je do dugogodišnjih izjava da će Bitcoin dostići 100.000 dolara i više, samo što je dostigao vrijednost ispod 69.000 dolara i odšepao do kraja godine bez ikakvih znakova tog dugo očekivanog vrha.

Tokom godine, tržište je uspoređivano sa bikovskim rally-om 2017., zatim 2013. i konačno kombinacijom dva skupa dok su se čartisti borili da objasne u kojem dijelu ciklusa se nalazi tržište i kuda će dalje ići.

Na kraju, rally 2021. doživio je jedinstven dupli vrh za razliku od bilo kojeg prethodnog tržišnog ciklusa i mogao bi se produžiti do 2022. u skladu s predviđanjem nekih da se četverogodišnji ciklus produžuje.

Glavni zaključak je da ne očekujete da će tržište raditi kao ranije i da se fokusirate na trgovanje na tržištu koje imate. Pratite trendove u cijenama i vodite računa da imate na umu pravilo br. 1 i pravilo br. 2.

Pravilo #4: Pažljivo igrajte cikluse trenda

U svakom ciklusu kripto bikova, postoji jedan sektor koji dolazi niotkuda da dominira naslovima i proizvede 100x dobit.

U 2021. godini došlo je do porasta broja memecoina, dolaska nezamjenjivih tokena (NFT) i pojave igranja za zaradu, na veliku žalost Bitcoin maksimalista i onih koji su “u tome radi tehnologije”.

Kada se novi trendovi poput ovih počnu pojavljivati ​​na tržištu kriptovaluta, mudro je imati na umu snagu ciklusa hype kriptovaluta i, ako je moguće, malo se izložiti nekim od tokena u tom sektoru koji tek treba da se kreću.

Ovo je striktno uglavnom kratkoročna igra i najčešće je slučaj kada se pravilo #1 primjenjuje u potpunosti, jer velika većina novopridošlih altcoina na tržište  bukne u prvoj godini.

Pravilo #5: Ne trošite sve svoje vrijeme fokusirajući se na kripto tržište

Ovo poslednje pravilo ima za cilj da pomogne u održavanju zdrave životne ravnoteže i mira. U životu postoji mnogo više od ulaganja u kriptovalute ili bilo koje drugo tržište.

Kao što bi svi investicijski portfoliji trebali biti dobro diverzifikovani, tako bi trebala biti i vaša svakodnevna iskustva u širem svijetu.

Ogromna većina velikih pomjeranja u kriptovalutama događa se u roku od nekoliko dana ili sedmica, a ostatak godine je pun bočnih tržišta i trgovanja u rasponu.

Provedite pristojnu količinu istraživanja, napravite svoje odabire, slijedite pravilo br. 1, a zatim iskoristite neke od tih profita u drugim dijelovima života kako biste se više zabavili i diverzifikovali svoje iskustvo kako biste bolje uživali u najdragocjenijoj robi od svih: vremenu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.