phishing

104 miliona dolara u kriptu izgubljeno zbog phishing incidenata u prva dva mjeseca 2024. godine

Phishing napadi i dalje rezultiraju značajnim gubicima za kripto korisnike.

U prva dva mjeseca ove godine, procjenjuje se da je 97.000 korisnika bilo pogođeno phishing incidentima, što je kulminiralo gubitkom od nevjerovatnih 104 miliona dolara, prema podacima sigurnosne firme Scam Sniffer. Ovo uključuje 57,7 miliona dolara izgubljenih zbog phishing incidenata u januaru i 46,8 miliona dolara tokom februara.

Korisnici na Ethereumu su bili glavni cilj, sa 78 miliona dolara ukupnih gubitaka povezanih sa imovinom korisnika kao što su Ether i ERC20 tokeni koji su ispražnjeni.

Većina ukradenih sredstava nastala je zbog toga što su žrtve nesvjesno potpisale zlonamjerne phishing potpise, uključujući potpise „ERC20 Permit“ i „increaseAllowance“. Ovi potpisi, kada su zlonamjerni, daju napadačima pristup sredstvima žrtve bez njihovog znanja.

Napadi krađe identiteta mogu biti veliki problem jer potpisivanje samo jednog zlonamjernog potpisa može rezultirati gubitkom svih sredstava pohranjenih u novčaniku.

Korisnici namamljeni na phishing stranice putem društvenih mreža

Analiza Scam Sniffera takođe je rasvijetlila taktiku koju koriste ovi cyber kriminalci, uz napomenu da je veliki broj žrtava namamljen na phishing stranice putem obmanjujućih komentara na platformama društvenih medija, posebno Twitteru. Ovi komentari, koji se predstavljaju kao legitimni računi, pokušavaju usmjeriti korisnike na zlonamjerne stranice na kojima je njihova imovina ugrožena.

“Većina žrtava je namamljena na phishing web stranice putem phishing komentara sa lažnih Twitter naloga”, primijetio je Scam Sniffer.

Ukupna sredstva koja su korisnici izgubili zbog kripto phishing napada iznosila je 300 miliona dolara tokom cijele 2023. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.