terra

Terra money web stranica je zamrznuta kako bi se spriječile daljnje phishing prevare

 

Zamrzavanje dolazi ubrzo nakon što su Terrinu web stranicu kompromitovali tokom vikenda hakeri koji su pokušali da prevare korisnike putem phishing napada.

Terra blockchain Layer-1 je privremeno ugasila svoju web stranicu kako bi zaštitila korisnike od kontinuiranih phishing prevara na ovoj platformi.

Terra(dot) money domeni su uspješno zamrznuti kako bi se spriječile daljnje krađe identiteta korisnika, ali je potpuno rješavanje još uvijek u toku“, Terra je službeno objavila na X (bivši Twitter) 22. avgusta.

Terra je savjetovala sve korisnike da izbjegavaju interakciju s bilo kojim stranicama pod gore pomenutim domenom sve dok fondacija ne objavi službeno obavještenje “all clear” sa ovog naloga.

Naš tim radi danonoćno na otklanjanju ovog problema, ali smo naišli na kašnjenja s nekim odgovorima od trećih strana”, dodao je Terra.

U najavi, iz Terra su takođe spomenuli neke najnovije detalje i ažuriranja u vezi sa svojim multichain novčanikom Station Wallet, koji korisnicima omogućava pristup decentralizovanim aplikacijama na različitim platformama, blockchain mrežama, uključujući Terra, Juno i Kujira.

21. avgusta, Station Wallet je objavio značajna ažuriranja o novčaniku kako bi povećao sigurnost svojih korisnika. Station Wallet je pozvao korisnike da se drže podalje od korištenja Station desktop i mobilnih aplikacija dok novčanik ne potvrdi njihovu sigurnost. “Objava će biti objavljena čim budu ažurirani”, navodi se u najavi.

Station Wallet je takođe pružio nekoliko linkova do ažuriranih ekstenzija pretraživača i aplikacija koje korisnicima omogućavaju interakciju s novčanikom.

Zamrzavanje dolazi ubrzo nakon što su web stranicu Terra kompromitovali tokom vikenda hakeri koji su pokušali da prevare korisnike putem phishing napada. Terra je prvobitno objavila upozorenje za korisnike 19. avgusta, pozivajući korisnike da ne stupaju u interakciju sa bilo kojim sajtom sa Terra money domenom dok se ne objave dalja ažuriranja. Terra je ubrzo objavila slično upozorenje sljedećeg dana, tj. 20. avgusta.

terra1

Najnoviji problemi koji pogađaju Terru dolaze više od godinu dana nakon što je prethodna verzija Terra digitalnog ekosistema propala u maju 2022. Događaj je izbrisao 40 milijardi dolara iz kripto ekosistema i izazvao ogromnu zarazu u industriji pošto je Terrin algoritamski stablecoin UST propao.

Uprkos svim neuspjesima, dio Terra zajednice na čelu sa suosnivačem Terre Do Kvonom odlučio je ostati i raditi na oživljavanju projekta. Entuzijasti su potom pokrenuli Terra 2.0 sa obećanjem da će pomoći u povratku izgubljenih sredstava.

Prema podacima iz CoinGecko-a, Terra (LUNA) tržišna kapitalizacija iznosi 152,7 miliona dolara u vrijeme pisanja. Token je značajno pao usred vijesti o najnovijem haku Terra novca, izgubivši 22% u proteklih sedam dana. Token je takođe pao za više od 70% u protekloj godini.

terra2
Terra (LUNA) sedmodnevni grafikon cijena. Izvor: CoinGecko

Neki posmatrači internetske industrije nisu izrazili malo ili nimalo saosjećanja prema onima na koje su uticali najnoviji problemi na Terri zbog duge istorije problema.

Ako imate domen terra.money, on zaslužuje da bude hakovan”, napisao je jedan Redditor u temi u kojoj se raspravlja o najnovijem haku na Terra money. “Ako ste još uvijek u  Terra-inom ekosistemu, ne osjećam previše simpatija prema vama”, izjavio je drugi korisnik na Redditu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.