teraformlabs

Stečajni sudija izdaje nalog kojim se Terraform Labs-u dozvoljava da izda sudski poziv FTX entitetima

 

Terraform Labs je tvrdio da su kvarovi njegovog algoritamskog stabilcoina i tokena za upravljanje rezultat napada od strane kratkoprodavača, potencijalno uključujući Alameda Research.

Sudija u stečajnom postupku za ugašenu kripto mjenjačnicu FTX izdao je nalog kojim se Terraform Labsu dozvoljava da izda sudski poziv za informacije koje bi se mogle koristiti u njegovom slučaju koji je pokrenula Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država.

U podnesku od 31. jula u američkom stečajnom sudu za Distrikt Delaware, sudija John Dorsey rekao je da je Terraform Labs-u bilo dozvoljeno da FTX Trading-u i FTX US-u uruči sudske pozive za prikupljanje dokaza koje bi firma mogla koristiti u svojoj odbrani od navoda o prevari od strane SEC-a. Kripto firma je u podnesku od 19. jula tvrdila da su kvarovi njenog algoritamskog stabilcoina i tokena upravljanja rezultat koordiniranog napada kratkoprodavača, potencijalno uključujući Alameda Research.

Dužnici mogu odrediti bilo koju akciju kao odgovor na sudske pozive u skladu sa uslovima zaštitnog naloga unesenog u SEC aktivnost ili bilo kojim ugovorom o povjerljivosti zaključenim između dužnika i Terraform Labs“, kaže se u nalogu.

Nalog od 31. jula sudije Johna Dorseya o zahtjevu Terraform Labsa da se pozove FTX zapisnici. Izvor: Kroll

Prema sudskim podnescima, advokati dužnika FTX-a pristali su na sudski nalog „bez formalnih prigovora“. Terraform Labs je oko maja 2022. zatražio mogućnost da izda sudske pozive u vezi sa digitalnim novčanicima koje koriste kratkoprodavači povezani sa entitetima FTX-a, usred neuspjeha.

Terraform Labs je bila jedna od prvih kripto firmi koja je propala 2022. godine, što je dijelom doprinijelo velikom krahu tržišta i uzrokovalo pad cijena mnogih tokena. FTX je podnio zahtjev za stečaj u novembru 2022.

Do Kwon, jedan od suosnivača Terre, trenutno služi kaznu od četiri mjeseca u crnogorskom zatvoru nakon što je osuđen za korištenje lažnih putnih isprava. Takođe bi se mogao suočiti s izručenjem Sjedinjenim Državama ili Južnoj Koreji zbog optužbi za prevaru.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.