do kwon

SEC tuži Do Kwona i Terraform Labs zbog prevare

„Tvrdimo da Terraform i Do Kwon nisu pružili javnosti potpuno, pošteno i istinito otkrivanje kako je potrebno za niz vrijednosnih papira kripto imovine“, rekao je predsjednik SEC-a Gary Gensler.

Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država podnijela je tužbu protiv Terraform Labsa i njenog osnivača Do Kwona zbog navodnog “organiziranja prevare s vrijednosnim papirima od kripto imovine u iznosu od više milijardi dolara”.

U izjavi od 16. februara, SEC je rekao da su Do Kwon i Terraform Labs ponudili i prodali “međusobno povezani paket vrijednosnih papira od kripto imovine, od kojih su mnogi u neregistrovanim transakcijama”. Agencija je ukazala na sada srušeni algoritamski stabilcoin TerraClassicUSD (USTC) Terraform Labsa i njegovu povezanu kriptovalutu Terra Luna Classic (LUNC).

SEC je takođe doveo u pitanje mAssets, kripto derivate koji odražavaju cijenu dionica javno kotiranih kompanija, i Terraformovo izdavanje Mirror-a (MIR), tokena upravljanja za Mirror protokol koji navodi mAssets.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je u izjavi da Kwon i Terraform “nisu uspjeli pružiti javnosti potpuno, pošteno i istinito otkrivanje”, posebno za USTC i LUNC, koji su se ranije zvali Terra (LUNA) i TerraUSD (UST). Gensler je dodao:

“Takođe navodimo da su počinili prevaru ponavljajući lažne i obmanjujuće izjave kako bi izgradili povjerenje prije nego što su izazvali razorne gubitke za investitore.”

SEC je podnio tužbu na 55 stranica američkom Okružnom sudu za južni okrug New Yorka s optužbama koje se odnose na kršenje odredbi Zakona o vrijednosnim papirima i Zakona o berzi o registraciji i borbi protiv prevara.

U žalbi, SEC je naveo da su Terraform i Kwon “reklamirali i plasirali” svoj Anchor protokol, koji je u jednom trenutku bio oglašen za isplatu 20% kamate na USTC depozite. Takođe se navodi da su Terraform i Kwon obmanuli investitore o stabilnosti Terrinog stabilnog novca.

Prošlog maja, USTC je izgubio vezu sa američkim dolarom, uzrokujući da se njegova cijena – i cijena LUNC-a – efektivno sruše na nulu. To je dovelo do šireg kolapsa na tržištu digitalne imovine koji je zbrisao procijenjenu vrijednost od 40 milijardi dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.