sudija anders

Sudija se povlači iz slučaja SBF-FTX pozivajući se na savjetodavnu vezu muževe advokatske firme

Povlačenje sudije Abramsa iz slučaja FTX iskorijenjuje svaki sukob interesa u slučaju FTX jer Andres nastavlja da služi kao partner u Davis Polk & Wardwell, advokatskoj firmi koja je savjetovala FTX 2021.

Tekući pravni postupak oko bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda (SBF) dobio je novi zaokret jer je okružni sudija Ronnie Abrams povukla svoje učešće u slučaju. Okružni sud Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka izuzeo se iz slučaja FTX nakon što je otkrio da je advokatska firma – koja zapošljava njenog suprugu kao partnera – savjetovala kripto berzu 2021.

U podnesku od 23. decembra, sudija Abrams je otkrila da je njen suprug Greg Andres partner u Davis Polk & Wardwell, advokatskoj firmi u kojoj je zaposlen od juna 2019. Pored toga, istaknuto je da je advokatska firma savetovala FTX u 2021.

Abrams je takođe navela da je advokatska firma zastupala stranke koje bi mogle biti suprotne FTX-u i SBF-u u drugim pravnim postupcima. „Moj muž nije učestvovao ni u jednom od ovih zastupanja“, pojasnila je ona, navodeći da su stvari nepoznate Okružnom sudu zbog povjerljivosti.

“Ipak, kako bi se izbjegao svaki mogući sukob, ili pojavljivanje istog, Sud se ovim povlači iz ove radnje.”

Povlačenje sudije Abramsa iz slučaja FTX iskorijenjuje svaki sukob interesa u slučaju FTX, s obzirom na činjenicu da Andres nastavlja da služi kao partner u advokatskoj kancelariji Davis Polk & Wardwell.

Andres je prethodno radila kao pomoćnik tužioca Sjedinjenih Američkih Država za Istočni okrug New Yorka, gdje je posebno nadgledala krivično gonjenje za prevaru i istrage stranog mita.

Dana 22. decembra, SBF je pušten uz kauciju od 250 miliona dolara na osnovu pismenog obećanja da će se pojaviti na budućim sudskim pojavljivanjima i da se neće baviti nezakonitim aktivnostima.

Međutim, kaucija je podigla obrve s obzirom da je SBF ranije tvrdio da posjeduje manje od 100.000 dolara u vrijeme podnošenja zahtjeva za stečaj.

Smiješno kako SBF može platiti kauciju od 250 miliona dolara nedugo nakon što je rekao da ima samo 100 hiljada dolara.

Dakle, vjerovatno koristi ukradene depozite klijenata da bi se klonio zatvora.

— Benjamin Cowen (@intocryptoverse) 22. decembra 2022

Kaucija za lično priznanje je omogućila Bankman-Friedu da izađe iz zatvora bez ikakve stvarne uplate. Kaucija je odobrena za kolateralnu imovinu u vlasništvu njegovih roditelja, rođaka i porodičnog prijatelja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.