sbf

SBF poslan kući nakon što su njegovi roditelji založili svoju kuću da pokriju astronomsku kauciju

Bivši milijarder, koji je od tada tvrdio da ne vrijedi više od 100.000 dolara, izašao je iz zatvora uz kauciju od 250 miliona dolara.

Reuters je 21. decembra izvijestio da bi Sam Bankman-Fried, bivši izvršni direktor FTX-a — koji se sada suočava s krivičnim prijavama zbog kojih bi mogao biti u zatvoru do kraja života — mogao dobiti kauciju u Sjedinjenim Državama prije suđenja .

Tužilac Nicholas Roos je navodno predložio da se Bankman-Friedu, koji se često naziva “SBF”, odobri kaucija pod uslovima garancije od 250 miliona dolara, kućnog pritvora, praćenja lokacije i predaje njegovog pasoša.

Dana 22. decembra, The New York Times je izvijestio da je kaucija SBF-a odobrena i da će on živjeti sa svojim roditeljima u Palo Altu u Kaliforniji. Njegovi roditelji su mu osigurali kauciju s kapitalom u svojoj kući.

SBF je ranije tvrdio da je nakon propasti kompanije koju je osnovao i ostavke na mjesto generalnog direktora imao samo 100.000 dolara na bankovnom računu.

Američki sudija za prekršaje Gabriel Gorenstein u federalnom okružnom sudu na Menhetnu odobrio je prijedlog za kauciju, dodajući da će SBF zahtijevati “strogi nadzor prije suđenja”, uključujući liječenje i evaluaciju mentalnog zdravlja. Poznato je da SBF pati od depresije i uzima lijekove na recept.

Njegov branilac je naveo da je SBF pristao na ponuđene uslove. SBF-u nije ponuđena kaucija kada je uhapšen na Bahamima po nalogu američkih vlasti uz obrazloženje da je predstavljao rizik od bjekstva. On se vratio u Sjedinjene Države u pritvor Federalnog istražnog biroa 20. decembra.

SBF izjava od prije nedelju dana:

“Ostalo mi je samo 100 000 dolara”

Sada može biti pušten uz kauciju od 250 miliona dolara…

Nema sumnje da će ovaj prevarant pronaći neke skrivene milijarde da plati za svoje oslobađanje pic.twitter.com/0u3D2v5Q3q

— Crypto Hub (@CryptoHub210) 22. decembra 2022.

Ova odluka donesena je istog dana kada su se bivše kolege Caroline Ellison i Gary Wang izjasnile krivim za optužbe za prevaru. Njih dvoje sarađuju u istrazi. Ellison je izbjegla optužbe zbog kojih je mogla biti poslana u zatvor na 110 godina.

Vlasti još nisu spomenule lokaciju bivšeg izvršnog direktora FTX-a Nishada Singha, koji je formirao uži krug SBF-a u kompaniji zajedno sa Wangom i Ellisonom.

Sljedeće pojavljivanje SBF-a pred sudom zakazano je za 5. januar 2023. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.