kripto riječnik

Kripto riječnik

Šta je blockchain?

Blockchain je javna digitalna knjiga transakcija koja bilježi i čuva sve prethodne transakcije i aktivnosti, ovjeravajući vlasništvo nad svim jedinicama valute u bilo kom trenutku. Blockchain je osnova kriptovaluta. Detaljnije o Blockchainu pročitajte ovdje.

Šta su kriptovalute?

Kriptovalute su digitalni zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u digitalnim bazama. Ili, jednostavnije, kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Detaljnije o kriptovalutama pročitajte ovdje.

Šta je rudarenje kriptovalute?

Rudarenje kriptovaluta je transakcijski proces koji uključuje korištenje računara i kriptografskih procesa za rješavanje složenih funkcija i snimanje podataka u blok (lanac). Tokom rudarenja, računari se takmiče u rješavanju složenih matematičkih jednačina, a postizanje ispravnih rješenja nagrađuje se „blokom“ koji predstavlja simbol kriptovalute. Pročitaj rudarenje Bitcoina-a.

Šta je Dokaz radom (Proof of Work)?

Dokaz radom je prvi osmišljeni algoritam  koji se u stvari odnosi na rudarenje (mining) gdje računari koje nazivamo rudari (miners) trebaju riješiti složene matematičke probleme. Nakon što riješe taj problem, nagrađeni su određenim iznosom kriptovalute koju rudare. Više informacija pročitajte za Proof of Work ovdje.

Šta je Dokaz ulogom (Proof of Stake)?

Dokaz ulogom je alternativna metoda za stvaranje blokova u blockchain-u. U PoS-u proizvođači blokova se nazivaju “validatori umjesto “rudari”. Validator mora položiti određeni depozit ili ulog da bi uopšte mogao da učestvuje u stvaranju bloka. Ukoliko vas interesuje detaljnije da naučite šta je Proof of Stake (POS) pročitajte ovdje.

Kako se trejduju kriptovalute?

Trgovanje kriptovalutama uključuje pretpostavku o kretanju cijena putem CFD trejding  računa ili kupovinu i prodaju osnovnih coina putem berze. Da biste započeli trgovanje kriptovalutama, morate odabrati novčanik kriptovalute i berzu na kojoj ćete trgovati.

Šta je wallet?

Kripto novčanik čuva vaše privatne ključeve, čuvajući vašu kripto sigurnim i dostupnim. Omogućavaju vam i slanje, primanje kao i trošenje kriptovaluta poput Bitcoina, Ethereuma itd. Postoje vrući i hladni novčanici. Ako vas interesuje gdje čuvati kriptovalute pročitajte ovaj tekst.

Šta je Hot wallet?

Hot Wallet su novčanici koji rade na uređajima povezanim s internetom, poput računara, telefona ili tableta. Oni su namjenjeni za pohranjivanje manje količine kriptovaluta jer su podložni hakovanju te se ne preporučuju za čuvanje većih količina kriptovaluta.

Šta je Cold wallet?

Najsigurnija opcija za skladištenje kriptovaluta. Cold Wallet-a je novčanik koji nije povezan s internetom i zato predstavlja daleko manji rizik od kompromitacije. Ovi novčanici se još nazivaju ​​i offline novčanici ili hardverski novčanici.

Šta je hardverski novčanik?

Hardverski novčanik je mali uređaj koji obično fizički podsjeća na tipičan USB stick, posebno dizajniran za čuvanje kriptovaluta. Hardverski novčanik funkcioniše tako što u početku stvara izolovani prostor koji skladišti javne i privatne ključeve kako bi pratio digitalno bogatstvo korisnika na određenim blockchainima.

Šta je mobilni novčanik?

Mobilni novčanik je softverski program instaliran na mobilnom uređaju za skladištenje podataka o plaćanju korisnika, uključujući API -je za kripto i finansijske račune. U kriptovaluti, mobilni novčanici su obično aplikacije zasnovane na mobilnim uređajima koje čuvaju privatne ključeve. Osim čuvanja, mobilni novčanik omogućava korisniku da šalje i prima virtuelne valute.

Šta je papirni novčanik?

Papirni novčanik je fizički sistem za skladištenje koji čuva privatne ključeve kriptovalute. Pošto su kriptovalute virtuelna imovina, novčanik ih sam po sebi ne skladišti u papirnatom novčaniku. Umesto toga, papirnati novčanik pruža mehanizam za bezbjedno skladištenje jedinstvenih ključeva vašeg virtuelnog bogatstva. Ključevi se ispisuju ili štampaju na komadu papira; otuda i termin papirni novčanik.

Kako zaraditi od kriptovaluta?

Postoji više načina i ovo su od nekih: Kupovina i čuvanje kriptovaluta, dnevno trgovanje kriptovalutama, automatizovano trgovanje s botovima, kripto dionice, rudarenje,  zadržavanje u kriptovalutama, kamate od posuđivanja kriptovaluta ,vođenje glavnog noda, brzi kripto krediti i kreiranje sadržaja.

Šta je Bitcoin?

Bitkoin (BTC) je prva digitalna valuta, koja se koristi i distribuiše elektronski. Bitkoin je decentralizovana P2P mreža i ne kontrolišu ga niti pojedinačne institucije niti osobe. Ne mogu odštampati i njihova količina je ograničena – samo 21 milion bitkoina se može stvoriti.

Šta je Ethereum?

Ethereum je otvorena softverska platforma koja korisnicima omogućava izgradnju niza decentralizovanih aplikacija. Kao i Bitcoin, Ethereum radi putem javne blockchain mreže; dok se Bitcoin koristi za praćenje vlasništva nad valutom, Ethereum blockchain se fokusira na pokretanje programskog koda bilo koje decentralizovane aplikacije.

Šta je TA (tehnička analiza)?

Tehnička analiza (TA), koja se često naziva grafikonom, vrsta je analize koja ima za cilj predvidjeti buduće ponašanje tržišta na osnovu prethodnih akcija i količini podaatka. TA pristup široko se primjenjuje na dionice i drugu imovinu na tradicionalnim financijskim tržištima, ali je i sastavni dio trgovanja digitalnim valutama na tržištu kriptovaluta.

Šta je majner?

Majneri su mašine koje rješavaju složene matematičke zadatke i tako otvaraju blok u okviru blokchaina i potvrđuju transkacije. U zavisnosti od vrste kriptovalute koja se rudari tj. algoritma po kojem se rudari, za rješavanje tih algoritma se mogu koristiti različte mašine.

Šta je majning?

Proces u kojem se blokovi dodaju u blockchain, provjeravajući transakcije. To je takođe proces kroz koji se stvaraju novi bitcoini ili neki drugi altcoini.

Koje vrste majnanja postoje?

Sa tehničkog stajališta zavisno o opreme rudarenje se može podijeliti u tri vrste: GPU majning, odnosno rudarenje zasnovano na grafičkim karticama, CPU mining, odnosno procesorsko rudarstvo i rudarenje zasnovano na ASIC-u na posebnoj opremi namijenjenoj rudarenju kriptovaluta koje rade na određenim algoritmima.

Šta je Mineable (kopa se)?

Neke kriptovalute imaju sistem pomoću kojeg rudari mogu biti nagrađeni novostvorenim kriptovalutama za stvaranje blokova doprinoseći njihovoj moći raspršivanja. Za kriptovalute sa ovom sposobnošću da generišu nove kriptovalute kroz proces validacije se kaže da se kopaju.

Šta je Non Mineable (ne kopa se)?

Neke kriptovalute se stvaraju samo pomoću drugih mehanizama, kao što je godišnja inflacija ulogom. Za ove kriptovalute se kaže da se ne kopaju.

Šta je altcoin?

Altcoin je bilo koja kriptovaluta osim bitcoina. Drugim riječima, oni su alternativa Bitcoinima. Ovo su samo neki od primjera altcoina: Ethereum, Litecoin, Ripple … itd

Šta je FUD?

Skraćenica koja znači „strah, neizvjesnost i sumnja“. To je strategija uticaja na percepciju određenih kriptovaluta ili tržišta kriptovaluta uopšte, širenjem negativnih, obmanjujućih ili lažnih informacija. FUD je ponekad riječ koju kripto zajednica koristi da opiše skepticizam kriptovalute koji je privremeno medvjeđi za neizbježno kripto tržište.

Šta je novčić?

Novčići su kriptovalute koje rade na sopstvenim blokovima i nezavisne su od bilo kojih drugih novčića. Pojedinačna jedinica takve kriptovalute se takođe može nazvati i novčić. Izraz se koristi za razlikovanje autonomnih kriptovaluta od tokena, koji deluju na vrhu svojih matičnih blockchain platformi, poput Ethereuma (ETH).

Šta su parovi kriptovaluta?

Par kriptovaluta je u suštini poređenje cijena dva kripto tokena. Najpopularniji par kriptovaluta je Ethereum/Bitcoin (ETH/BTC).

Šta je bikovska zamka?

Bikovske zamke su lažni tržišni signali koji se mogu dogoditi na imovini, poput kriptovalute, koja pokazuje snažan dugoročni silazni trend. Bikovska zamka je takođe poznata i kao „šablon biča“, i odnosi se na lažni signal gdje vrijednost akcije, kriptovalute ili bilo koje druge vrste finansijskog sredstva pokazuje znak oporavka ili preokreta nakon opadajućeg trenda. U stvarnosti, imovina se zapravo nastavlja dalje smanjivati.

Šta su svijeće (Candlesticks)?

Grafikon svijeća je grafička tehnika koja se koristi za prikazivanje promjene cijene tokom vremena. Svaka svijeća pruža 4 tačke: cijene otvaranja informacija, cijene zatvaranja, visoke i niske.

Šta je fundamentalna analiza (FA)?

Metoda u kojoj istražujete osnovnu vrijednost imovine gledajući tehnologiju, tim, izglede za rast i druge pokazatelje. Neki ljudi sprovode fundamentalnu analizu kao dio investicione strategije koja se zove „ulaganje u vrijednost“.

Šta je FOMO?

FOMO (skraćenica za “strah od propuštanja”) je vrsta razmišljanja koja dovodi do toga da potrošači ulažu u ICO (Initial Coin Offering) prevare, i kreću u paničnu prodaju kada kriptovaluta izgubi na vrijednosti i insistiranje na dobijanju insajderskih popusta na tokene koji nikad ne idu nigdje. Ulaganje nikada ne bi trebalo da bude emocionalni čin, a ako jeste, onda radite pogrešno.

Šta je GitHub?

GitHub je najveća veb lokacija za hosting kodova na svijetu. To je usluga za  programere gdje mogu objavljivati nizove kodova koji postaju dostupni GitHub zajednici.

Šta je Bear (medvjed)?

Neko ko vjeruje da će cijene na datom tržištu opadati kroz duži period. Takva osoba može se nazvati “bearish”.

Šta je Bear Trap (medvjeđa zamka)?

Pokušaj manipulacije cijenom određene kriptovalute, zasnovane na koordinisanoj aktivnosti grupe trgovaca. Medvjeđa zamka će uopšteno uključivati ​​brojne trgovce koji imaju značajne zajedničke udjele u kriptovaluti.

Šta je Bearwhale?

Bearwhale  ili medvjeđi kit je osoba koja ima veliki broj kriptovaluta i koristi svoj masivni račun kako bi smanjila cijenu i iz nje profitirala. Trgovac pod nadimkom “medvjeđi kit” viđen je prvi put 2014. godine.

Šta je Benčmark?

Benčmarking je metoda upoređivanja performansi vaše imovine ili portfolija ulaganja sa onima koji imaju sličnu imovinu da biste vidjeli da li postoji jaz koji se može premostiti povećanjem pokazatelja učinka. Ukratko, benčmark je osnova koja služi kao referentna tačka.

Šta je IPO?

IPO je skraćenica za Inicijalna javna ponuda (Initial Public Offering). IPO je trenutak kada kompanija po prvi put postaje javno dostupna na berzi, a trgovci imaju priliku kupiti dionice tog  preduzeća.

Šta je Bik (Bull)?

Bik ili „bikovski“ može se odnositi na trgovce ili investitore koji svoju strategiju zasnivaju na očekivanju da će neko sredstvo poskupjeti. Takođe se može odnositi i na tržišne uslove u kojima većina ili sva imovina stalno raste u ceni.

Šta je Block Explorer?

Aplikacija koja omogućava korisniku pregled detalja o blokovima na datom bloku lanaca. Takođe poznat kao blockchain pretraživač.

Šta je početna ponuda novčića (ICO)?

Skraćeno od Initial Coin Offering (Početna ponuda novčića), ICO je vrsta kraudfandinga ili kraudsejla, koji koristi kriptovalute kao sredstvo za prikupljanje kapitala za kompanije koje su u ranoj fazi. Svaka kriptovaluta ili blockchain kompanija koja želi prikupiti sredstva za kreiranje aplikacije, usluge ili novog novčića može koristiti ICO za prikupljanje tih sredstava.

Šta je Dump?

Dump je mjesto gdje se znatna količina kriptovaluta brzo prodaje uzastopno, često od strane “kitova”. U nekim slučajevima, ove rasprodaje će povući cijenu imovine naniže.

Šta znači Halving?

Polovljenje je deflatorni blockchainov događaj u kome se blok subvencije ili nagrade primljene za provjeru valjanosti transakcija smanjuju za polovinu. Značajan je u smislu da smanjuje stopu ponude koja dolazi u opticaj u svakom trenutku, i na taj način povećava nestašicu stvaranjem sve manje novčića/žetona.

Šta je Cold Storage?

Oflajn skladištenje kriptovaluta, obično uključuje hardverske novčanike bez čuvanja, USB-ove, računare van mreže ili papirne novčanike. Novčanici kriptovaluta koji se koriste za prijem, skladištenje i slanje kriptovaluta obično su podijeljeni u dvije kategorije: vrući (hostovani) novčanici i hladni (cold) novčanici.

Šta je Leveridž?

Leveridž je kredit koji nudi broker na berzi tokom trgovanja maržom radi povećanja dostupnosti sredstava u trejdovanju. To je novac koji trgovac pozajmljuje od brokera, omogućavajući mu da stekne daleko veću izloženost poziciji od onoga što njegov kapital dozvoljava.

Šta je HODL?

HODL je vrsta pasivne strategije ulaganja u kojoj držite ulaganje na duži vremenski period, bez obzira na bilo kakve promjene u cijeni ili na tržištu. Izraz je prvi put postao poznat zbog greške u kucanju na forumu o bitkoinima, a termin se sada obično proširuje i označava „Hold on for Dear Life“.

Šta je Gas?

Gas je naknada koja se plaća na mreži Ethereuma u zamenu za korištenje računarske snage platforme. Aktivnosti koje zahtevaju Gas uključuju pokretanje decentralizovanih aplikacija (DApps) i jednostavne transakcije poput slanja ETH -a između trgovaca. Naknada se plaća koristeći Ether (ETH), matičnu valutu platforme.

Šta je Hard Fork (Blockchain)?

Hard fork je događaj u kojem se blockchain „cijepa“ na dva odvojena blockchaina koji idu paralelno jedan sa drugim, svaki sa različitim parametrima iz prethodnog zajedničkog lanca. Vrsta je promjene protokola koja potvrđuje sve ranije nevažeće transakcije i poništava sve prethodno važeće transakcije.

Šta je Limit Order/Limit Buy/Limit Sell?

Alati koji omogućavaju trgovcima da automatski kupuju ili prodaju kriptovalute na trgovačkoj platformi kada se postigne određeni cilj. Ograničeni nalozi daju trgovcima određeni stepen kontrole nad izvršavanjem transakcije. Ograničeni nalog za kupovinu daje investitorima priliku da steknu prednost u kupovini digitalnim sredstvima kada cijene padnu na određeni nivo. Ograničenja prodaje omogućavaju trgovcima da da se riješe kriptovalute kada tržišna cijena poraste na nivo koji su unaprijed odredili.

Šta je pretprodaja?

Pretprodaja je praksa koju izvode neki kripto projekti ispred početne ponude novčića, u kojoj se coini prodaju zainteresovanim stranama po određenoj cijeni. Ovo bi se moglo smatrati korisnim i za investitore i za razvojni tim, ako bi sve proteklo u najboljem redu i digitalna valuta bila uspešna.

Šta je Lightning Netvork?

Lightning Netvork je protokol za plaćanje „drugog sloja“ koji funkcioniše na vrhu blockchaina. Dizajniran je tako da omogući brze, skalabilne transakcije između i unutar čvorova koji učestvuju, a hvaljen je kao rješenje za problem skalabilnosti Bitcoina.

Šta je tržišna kapitalizacija/Market Cap/MCAP?

Ukupna kapitalizacija cijene kriptovalute. To je jedan od načina rangiranja relativne veličine kriptovalute. Često se koristi kao mjerilo popularnosti i poželjnosti određenih kriptovaluta.

Šta je ROI?

Skraćeno od „povrat ulaganja“, odnos između neto dobiti i cijene ulaganja. ROI je metrika koju trgovci kriptovalutama koriste za mjerenje performansi i efikasnosti ulaganja u kriptovalute ili za upoređivanje performansi višestrukih kripto investicija u portfoliju.

Šta je kratka pozicija (Short position)?

Tehnika trgovanja u kojoj trgovac pozajmljuje sredstva kako bi ih prodao, sa očekivanjem da će cijena nastaviti da opada. U slučaju da cijena pada, prodavac će zatim kupiti imovinu po ovoj nižoj cijeni kako bi je vratio zajmodavcu sredstva, praveći razliku u dobiti.

Šta je duga pozicija (Long Position)?

Na dugim pozicijama investitor dobija prednost prema kriptovaluti sa očekivanjem da će cijene kasnije porasti, što znači da se sredstva mogu prodati i tako profitirati. To je suprotno od kratke pozicije.

Šta su kripto sredstva?

Kripto sredstva su bilo koje digitalno sredstvo koje koristi kriptografske tehnologije da  održi svoje funkcionisanje kao valuta ili kao decentralizovana aplikacija. Postoje četiri najčešće vrste kripto sredstava: kriptovalute, uslužni tokeni, sigurnosni tokeni i stableconi.

Šta je Fiat valuta?

Definicija fiat novca ili fiat valute je novac koji je vlada smatrala ili sertifikovala kao zakonsko sredstvo plaćanja i koje podržava. Definicija iz riječnika glasi: „Fiat“ je jednostavno autoritativan ili proizvoljan. Dakle, vlada izdaje naredbu koja nalaže da su USD, GBP, INR, EUR ili druge svjetske valute zakonite i prihvaćene za plaćanje i javnih i privatnih dugova. Više o Fiat valutama pročitajte u ovom tekstu.

Šta je Escrov?

Finansijski instrument u kojem imovinu ili gotovinu drži treća strana dok kupac i prodavac zaključuju posao. Escrov računi stupaju na snagu kada postoji neizvjesnost da li će jedna ili druga strana moći da ispuni uslove transakcije.

Šta je MetaMask?

Mrežni digitalni novčanik koji omogućava korisnicima da upravljaju, prenose i primaju Ethereum, koji funkcioniše kao dodatak za uobičajeni browser, poput Chromea i Firefoksa. Omogućava korisnicima da upravljaju, prenose i primaju Ethereum i ERC-20 tokene-bez potrebe za preuzimanjem čitavog blockchaina u tom procesu. Osim što omogućava skladištenje digitalnih coina, MetaMask takođe omogućava korisnicima interakciju sa pametnim ugovorima i decentralizovanim aplikacijama bez korišctenja potpunog Ethereum noda.

Šta je privatni ključ/tajni ključ?

Dio koda generisan u procesu šifrovanja asimetričnog ključa, uparen sa javnim ključem, koji će se koristiti za dešifrovanje informacija heširanih sa javnim ključem. Svako ko ima pristup privatnom ključu ima apsolutnu kontrolu nad odgovarajućim novčanikom, pristupom sredstvima koja se nalaze u njemu i može prenositi ili trgovati sredstvima i koristiti račun u druge svrhe.

Šta je rudarski bazen (Mining Pool)?

Mining Pool je aranžman gdje određeni broj rudara udružuje svoje resurse kako bi povećao svoje šanse da pronađu sledeći blok. Na određenim blokčeinovima – među kojima je Bitkoin – može biti velika konkurencija između rudara koji su odlučni da pronađu sledeći blok.

Šta je javna adresa (Public Address)?

Javna adresa je kriptografski haš javnog ključa. Omogućava korisniku da ga koristi kao adresu prilikom traženje isplate.

Šta je SHA-256?

Algoritam sigurnog heširanja (SHA) -256 je hash funkcija i rudarski algoritam Bitcoin protokola, koji se odnosi na kriptografsku hash funkciju koja daje 256 -bitnu vrijednost. On ograničava  kreiranje i upravljanje adresama, a koristi se i za verifikaciju transakcija. Bitcoin koristi dvostruki SHA-256, što znači da dva puta primjenjuje hash funkcije.

Šta znači mjesec (Moon)?

Situacija u kojoj postoji kontinuirani rast cijene kripto valute. Često se koristi u zajednicama za preispitivanje kada će kriptovaluta doživjeti takav fenomen, govoreći „Kada mjesec…?“ Obično je u kombinaciji sa „Kada Lambo…?“

Šta je Lambo?

Sleng za tip automobila koji mnogi kripto entuzijasti teže da kupe kada njihova digitalna imovina „zasija“ – ili joj značajno poraste vrijednost.

Šta je čvor (Nod)?

Čvor je najosnovnija jedinica i kritičan dio infrastrukture blokčejna On skladišti njegove podatke i omogućava da sva komunikacija (transakcija) prolazi kroz njega. Može ga pokrenuti bilo koji lični računarski uređaj ili server. Čvorovi su međusobno povezani i zato mogu lako prenositi podatke među sobom.

Šta je par?

Par je kombinacija dvije kriptovalute kako bi se olakšalo trgovanje na digitalnoj valuti.. Obično se naziva trgovački par. Par pokazuje koja kriptovaluta se može mijenjati tokom trejdovanja.

Šta su to Nezamjenjivi tokeni (NFT tokeni)?

Nezamjenljivi tokeni (NFT) su kriptovalute koje nemaju mogućnost mijenjanja. Zamjenljivost je jedno od osnovnih svojstava tradicionalnih valuta, poput USD. Ali u nekim slučajevima korištenja, tokeni su nezamenljivi najčešće kada se koriste kao digitalni dokaz o vlasništvu nad osnovnom imovinom. Pročitaj detaljno o NFT tokenima ovdje.