pos proof of stake

Šta je to Proof of Stake (PoS) i koje su prednosti i mane?

Proof of Stake (PoS) je alternativna metoda za stvaranje blokova u blockchain-u. U PoS-u proizvođači blokova se nazivaju “validatori” (validators) umjesto “rudari” (miners). Validator mora staviti određeni depozit ili ulog da bi uopšte mogao da učestvuje u stvaranju bloka, za raliku od Proof of Work (PoW) gdje se rudari takmiče simultano i prvi koji proizvede validan blok smatra se pobjednikom i dobija nagradu za taj blok. To je najčešće ona strana koja posjeduje najjaču računarsku opremu. U PoS-u validatori se biraju na osnovu algoritma koji nasumično odabere nekoga i uzme njegov ulog u razmatranje. Nakon što je validator izabran, on ima eksluzivno pravo da kreira blok. Ostali validatori ne troše nikakvu energiju putem svojih računara jer nisu odabrani. Ovaj mehanizam uveliko smanjuje potrošnju električne energije, za razliku od mininga i mnogo je bolji za okolinu.

Dokaz o ulogu je metoda održavanja integriteta kriptovalute, spriječavajući korisnike da štampaju dodatne coine koje nisu zaradili. Ideja stavljanja kriptovaluta u “ulog” spriječava loše aktere u sistemu da vrše lažne validacije jer u situaciji potvrde lažne transakcije, uloženi iznos će biti oduzet. Dakle, na ovakav način forgeri (validatori) su potaknuti da legitimno potvrđuju transakcije na PoS blockchainu.

U posljednjih nekoliko godina Proof of Stake sistem je privukao pažnju blockchain zajednice, a razlog tome je najviše Ethereum koji radi na prelasku iz PoW-a u PoS konsenzusni sistem.

Uzmimo Ethereum za primjer. Proof of Stake funkcioniše tako da se nasumično odredi “validator” – vlasnik dovoljno Ethera da bi ga se smatralo vjerodostojnim. U inicijalnim planovima, to bi bilo 1000 Ethera, a čim više Ethera potencijalni validator ima, i čim je taj Ether duže na računu tog kandidata, tim više šanse postoji za odabir tog validatora. Taj validator tada ulaže svoj Ether (koliko god, ali najmanje 1000) i garantuje da će istinito potvrditi transakcije – neće ih lažirati ili mijenjati. Njegov Ether je pritom zaključan u sistemu (oročen kao u banci) na nekoliko mjeseci. Time, kad stigne nova transakcija, validator je ovjerava i šalje na mrežu svim drugim validatorima koji potvrđuju tu informaciju. Za taj posao potvrđivanja transakcija, validator uzima provizije koje dolaze zajedno sa transakcijama.

Neke od prednosti ovog načina rada su:

-Brzina obrade transakcija.

-Nije štetno za životnu sredinu za razliku od PoW-a

-Nisu potrebne ogromne količine struje.

-Može se odrađivati na manjim i slabijim uređajima, jer se ne treba preuzeti cijeli blockchain od nekoliko stotina gigabajta, a nema ni tolike potrošnje struje pa se lako odrađuje validacija i na mobilnim uređajima.

Neki od nedostataka ovog načina rada su:

-Najveći i gotovo jedini nedostatak ovog sistema je potreba za povezivanjem novčanika sa Internetom.

-Nema vanjskih faktora. S obzirom da se za ulog garantuje samim  sistemom (npr. da bi se verifikovale transakcije Ethereum blockchaina potrebno je uložiti Ether). To znači da neko sa dovoljno sredstava da uloži isključivo u uništavanje tog sistema (banke, vlade, itd.) može žrtvovati samo novčanu vrijednost za efikasan napad na sistem. To se razlikuje od Bitcoina (PoW) kod kojeg je potrebno uložiti trud, znanje, hardver, struju, i vrijeme – sve vanjski faktori.

-Bogatiji postaju još bogatiji. Npr. oni koji najduže vremena posjeduju najviše Ethera (boduje se koliko dugo je Ether na računu kao i količina) imaju i najviše šanse da postanu validatori i time najviše šanse da dobiju dodatne Ethere.

Postoji još i delegirani proof of stake (DPoS)

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.