Šta je to NFT token? Sve što treba da znate o nezamjenjivim tokenima (NFT)

Tokeni koji se ne mogu zamijeniti ili NFT tokeni su kriptografska svojstva na Blockchain-u sa jedinstvenim identifikacionim kodovima i metapodacima koji ih razlikuju jedan od drugog. Za razliku od kriptovaluta, njima se ne može trgovati ili razmijeniti po ekvivalentnosti. Ovo se razlikuje od zamjenjivih tokena poput kriptovaluta, koji su međusobno identični i stoga se mogu koristiti kao sredstvo za komercijalne transakcije.

Različita konstrukcija svakog NFT-a ima potencijal za nekoliko slučajeva upotrebe. Na primjer, oni su idealno sredstvo za digitalno predstavljanje fizičke imovine poput nekretnina i umjetničkih djela. Budući da su zasnovani na blokovima, NFT-ovi se takođe mogu koristiti za uklanjanje posrednika i povezivanje umjetnika sa publikom ili za upravljanje identitetom. NFT mogu ukloniti posrednike, pojednostaviti transakcije i stvoriti nova tržišta. Većina trenutnog tržišta za NFT-ove koncentrisana je na kolekcionarske predmete, poput digitalnih umjetničkih dela, sportskih karata i jako rijetkih stvari. Možda najviše najavljivan prostor je NBA Top Shot, mjesto za prikupljanje nezamjenjivih tokeniziranih NBA trenutaka u obliku digitalne kartice. Neke od ovih kartica prodate su za milione dolara. Nedavno je izvršni direktor Tvittera, Jack Dorsei, tvitovao vezu do tokenizovane verzije prvog tvita ikada napisanog gdje je napisao “samo postavljanje mog tvttr -a”. NFT verzija prvog tveet-a već je ponuđena do 2,5 miliona dolara.

Razumijevanje NFT-ova

trgovina nft

Kao i fizički novac, kriptovalute su zamjenjive, odnosno mogu se trgovati ili razmjenjivati jedna za drugu. Na primer, jedan Bitcoin je uvijek jednake vrijednosti drugom Bitcoin-u. Slično, jedna jedinica Etera je uvek jednaka drugoj jedinici. Ova karakteristika zamjenjivosti čini kriptovalute pogodnim za upotrebu kao sigurno sredstvo transakcija u digitalnoj ekonomiji.

NFT mijenja kripto paradigmu čineći svaki token jedinstvenim i nezamjenjivim, čime onemogućava da jedan nezamjenjivi token bude jednak drugom. Oni su digitalni prikazi imovine i upoređeni su sa digitalnim pasošima jer svaki token sadrži jedinstveni, neprenosivi identitet koji ga razlikuje od drugih tokena. Takođe su proširivi, što znači da možete kombinovati jedan NFT sa drugim da biste „uzgojili“ treći, jedinstveni NFT.

Baš kao i bitkoini, NFT-ovi takođe sadrže detalje o vlasništvu radi lakše identifikacije i prenosa između vlasnika tokena. Vlasnici takođe mogu da dodaju metapodatke ili atribute koji se odnose na sredstvo u NFT-ovima. Na primjer, tokeni koji predstavljaju zrna kafe mogu se klasifikovati kao poštena trgovina. Ili, umjetnici mogu potpisati svoje digitalno umjetničko djelo svojim potpisom u metapodacima.

NFT su evoluirali iz standarda ERC-721. Razvijen od strane istih ljudi odgovornih za pametni ugovor (smart contract) ERC-20, ERC-721 definiše minimalan interfejs koji sadrži detalji o vlasništvu, sigurnost i metapodatke, potrebne za razmjenu i distribuciju tokena za igre. Standard ERC-1155 dodatno unaprjeđuje koncept smanjenjem transakcionih i skladišnih troškova potrebnih za NFT-ove i grupisanjem više vrsta nezamjenjivih tokena u jedan ugovor.

Možda je najpoznatiji slučaj upotrebe NFT-a slučaj kripto-sitnica. Pokrenute u novembru 2017. godine, kriptokompleti su digitalni prikazi mačaka sa jedinstvenim identifikacijama na Ethereum Blockchainu. Svaka maca je jedinstvena i ima cijenu u Etru. Oni se međusobno razmnožavaju i stvaraju novo potomstvo, koje ima različite atribute i vrijednosti u odnosu na svoje roditelje. U roku od nekoliko kratkih nedelja od lansiranja, kripto mačke su sakupile bazu obožavalaca koja je potrošila 20 miliona dolara Etera na njihovu kupovinu, hranjenje i njegovanje. Neki entuzijasti su čak potrošili više od 100.000 dolara na trud.

Iako slučaj upotrebe kriptografija može zvučati trivijalno, oni koji slijede imaju ozbiljnije poslovne posljedice. Na primer, NFT su se koristili u transakcijama privatnim kapitalom, kao i u poslovima sa nekretninama. Jedna od implikacija omogućavanja više vrsta tokena u ugovoru je mogućnost da se obezbjedi „depozit“ za različite vrste NFT-a, od umjetničkih djela do nekretnina, u jednu finansijsku transakciju.

Zašto su NFT tokeni važni?

sta je nft

Tokeni koji se ne mogu zamijeniti predstavljaju evoluciju u odnosu na relativno jednostavan koncept kriptovaluta. Savremeni finansijski sistemi sastoje se od sofisticiranih sistema trgovanja i kredita/pozajmica za različite vrste imovine, u rasponu od nekretnina do ugovora o pozajmici do umjetničkih dela. Omogućavanjem digitalnog predstavljanja fizičke imovine, NFT predstavlja korak naprijed u ponovnom pronalaženju ove infrastrukture.

Svakako, ideja o digitalnom predstavljanju fizičke imovine nije nova, niti upotreba jedinstvene identifikacije. Međutim, kada se ovi koncepti kombinuju sa prednostima blokada pametnih ugovora otpornih na neovlašćene izmjene, oni postaju moćna sila za promjene.

Možda je najočiglednija korist NFT-a tržišna efikasnost. Pretvaranje fizičkog sredstva u digitalno pojednostavljuje procese i uklanja posrednike. NFT-ovi koji predstavljaju digitalna ili fizička umjetnička djela na blockchain-u uklanjaju potrebu za agentima i dozvoljavaju umjetnicima da se direktno povežu sa svojom publikom. Oni takođe mogu poboljšati poslovne procese. Na primjer, NFT za bocu vina olakšaće interakciju različitim akterima u lancu snabdjevanja i pomoći u praćenju njenog porijekla, proizvodnje i prodaje kroz cijeli proces. Konsultantska kuća Ernst & Ioung već je razvila takvo riješenje za jednog od svojih klijenata.

NFT tokeni su odlični za upravljanje identitetom. Razmotrimo slučaj fizičkih pasoša koje je potrebno izraditi na svakoj ulaznoj i izlaznoj tački. Pretvaranjem pojedinačnih pasoša u NFT, od kojih svaki ima svoje jedinstvene identifikacione karakteristike, moguće je pojednostaviti procese ulaska i izlaska u okviru nadležnosti. Proširujući ovaj slučaj upotrebe, NFT-ovi se mogu koristiti i za upravljanje identitetom u digitalnom domenu.

NFT-ovi takođe mogu demokratizovati ulaganje frakcionalizacijom fizičke imovine, poput nekretnina. Mnogo je lakše podijeliti digitalnu imovinu na više vlasnika nego fizičku. Ta etika tokenizacije ne mora biti ograničena na nekretnine, može se proširiti i na druga sredstva, poput umjetničkih djela. Dakle, slika ne mora uvijek imati samo jednog vlasnika. Njegov digitalni ekvivalent može imati više vlasnika, od kojih je svaki odgovoran za određeni dio slike. Takvi aranžmani mogu povećati njegovu vrijednost i prihode.

Najuzbudljivija mogućnost za NFT leži u stvaranju novih tržišta i oblika ulaganja. Razmotrimo komad nekretnine podijeljen u više odjeljaka, od kojih svaki sadrži različite karakteristike i tipove imovine. Jedna od jedinica može biti pored plaže, dok je druga zabavni kompleks, a treća je stambena kompleks. U zavisnosti od svojih karakteristika, svaki komad zemlje je jedinstven, po različitim cijenama i predstavljen NFT-om. Trgovina nekretninama, složena i birokratska stvar, može se pojednostaviti uključivanjem relevantnih metapodataka u svaki jedinstveni NFT.

Decentraland, platforma za virtuelnu stvarnost zasnovana na Ethereum blockchainu, već je implementirala takav koncept. Kako NFT-ovi postaju sve sofisticiraniji i integrišu se u finansijsku infrastrukturu, možda će biti moguće implementirati isti koncept tokenizovanih komada zemlje, različite vrijednosti i lokacije, u fizičkom svijetu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.