sta je blockchain

Šta je Blockchain tehnologija i kako funkcioniše?

Blockchain je javna digitalna knjiga transakcija koja bilježi i čuva sve prethodne transakcije i aktivnosti, ovjeravajući vlasništvo nad svim jedinicama valute u bilo kom trenutku. Čitava istorija transakcija kriptovalute ima ograničenu dužinu koja sadrži ograničen broj transakcija koja se vremenom povećava.

Rastuća lista zapisa, nazvana blokovi, povezana je kriptografijom. Svaka transakcija nezavisno se verifikuje pomoću računarskih mreža peer-to-peer, označava vremenom i dodaje rastućem lancu podataka. Nakon snimanja, podaci se ne mogu mijenjati.

Kako funkcioniše Blockchain?

Koristeći Bitcoin kao primjer, evo kako funkcioniše Blockchain tehnologija.

1.Kupovina i prodaja Bitcoina se unosi i prenosi na mrežu moćnih računara, poznatih kao čvorovi.

2. Mreža od hiljada čvorova širom svijeta koristi se za potvrđivanje transakcije pomoću računarskih algoritama. Ovo je poznato kao rudarstvo Bitcoina. Rudar koji prvi uspješno završi novi blok nagrađen je Bitkoinom za svoj rad. Ove nagrade se plaćaju mrežnim taksama koje se prenose na kupca i prodavača. Naknade mogu rasti ili padati što zavisi od obima transakcija.

3. Nakon što je kupovina kriptografski potvrđena, prodaja se dodaje u blok na distribuisanoj knjizi. Većina mreže tada mora potvrditi prodaju, u procesu poznatom kao “dokaz rada”.

4. Blok je trajno vezan za sve prethodne blokove Bitcoin transakcija, koristeći kriptografski otisak prsta poznat kao Hash i prodaja je završena.

Iako rudarenje periodično proizvodi nove jedinice kripto valute, većina je kripto valuta
dizajnirana tako da ima ograničenu količinu. Generalno, to znači da rudari dobijaju manje novih jedinica po novom blockchain-u kako vrijeme prolazi. Na kraju će rudari za svoj rad dobijati samo naknadu za transakcije, iako se to još nije dogodilo u praksi i možda neće još neko vrijeme. Ako se trenutni trendovi nastave, predviđanja su da će posljednja Bitcoin jedinica biti izrudarena negdje sredinom 22. vijeka.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.