kriptovalute

Šta su kriptovalute?

Kriptovaluta (ili “kripto”) je digitalna valuta koja djeluje na osnovu kriptografskih algoritama. Kriptovalute imaju sve osobine prave valute, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektronskom obliku. Od svog nastanka, kriptovalute, posebno Bitcoin, pokazuju dugotrajnu tendenciju rasta vrijednosti. Kriptovalute predstavljaju elektronski novac budućnosti. Nezavisne su od centralnih vlasti a transferi se vrše brzo i jednostavno sa minimalnim troškovima, bez obzira na vrijednost transakcije.

Bitcoin je prva kriptovaluta zasnovana na blockchainu, a danas postoje hiljade zamjenskih kriptovaluta s različitim funkcijama i specifikacijama. Neki od njih su klonovi Bitcoina, dok su druge nove valute izgrađene od nule. Bitcoin je 2009. godine pokrenuo pojedinac ili grupa poznata pod pseudonimom „Satoshi Nakamoto.“ 1 Od marta 2021. godine u opticaju je bilo preko 18,6 miliona bitkoina sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od oko 927 milijardi dolara.

Neke od konkurentnih kriptovaluta nastalih uspjehom Bitcoina, poznate kao “altcoins”, uključuju Litecoin, Peercoin i Namecoin, kao i Ethereum, Cardano i EOS. Danas je ukupna vrijednost svih postojećih kriptovaluta oko 1,5 miliardi dolara – a Bitcoin trenutno predstavlja više od 60% ukupne vrijednosti.

Blockchain – tehnologija koja stoji iza kriptovaluta

U središtu privlačnosti i funkcionalnosti Bitcoina i drugih kriptovaluta je blockchain tehnologija, koja se koristi za čuvanje svih transakcija koje su ikada izvršene, čime se osigurava sigurnost podataka. U slučaju kriptovaluta, pohranjene informacije su vrsta otvorene knjige novca u koju se upisuje koliko koji učesnik mreže ima jedinica dotične kriptovalute i kako se situacija mijenja kao rezultat transakcija.

Svaki novi generisani blok mora biti verifikovan od svakog čvora prije nego što bude potvrđen, što čini gotovo nemogućim krivotvorenje istorije transakcija. Međutim, kriptovalute nisu pohranjene u centralnoj bazi podataka pa se digitalni bilans kriptovalute može izbrisati gubitkom ili uništenjem hard diska ukoliko ne postoji sigurnosna kopija privatnog ključa. Istovremeno, ne postoji centralna vlast, vlada ili korporacija koja ima pristup vašim sredstvima ili vašim ličnim podacima.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.