brazil bitcoin

Brazilski predsjednik potpisao zakon o kriptovalutama

Zakon uključuje mnoge digitalne valute prema definiciji legalnih metoda plaćanja u Brazilu i uspostavio je režim licenciranja za pružaoce usluga virtuelne imovine.

Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila koji bi trebao napustiti funkciju 31. decembra, potpisao je nacrt zakona čiji je cilj legalizacija upotrebe kriptovaluta kao načina plaćanja u zemlji.

U publikaciji službenog časopisa savezne vlade Brazila od 22. decembra, Bolsonarov ured je rekao da je predsjednik potpisao nacrt zakona 14.478 nakon odobrenja od strane Predstavničkog doma zemlje. Zakonodavno tijelo je 29. novembra poslalo nacrt na predsjednički sto kao posljednji korak u priznavanju kripto plaćanja.

Prema tekstu zakona, stanovnici Brazila neće moći koristiti kriptovalute poput Bitcoina kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji, kao što je slučaj u El Salvadoru. Međutim, novousvojeni zakon uključuje mnoge digitalne valute prema definiciji legalnih načina plaćanja u Brazilu. Takođe uspostavlja režim licenciranja za pružaoce usluga virtuelne imovine i utvrđuje kazne za prevaru korišćenjem digitalne imovine.

Bolsonarova najava nije sugerisala koja bi savezna agencija mogla biti zadužena za nadzor kripto plaćanja. Međutim, poput Sjedinjenih Država, digitalna imovina koja se smatra vrijednosnim papirima potpada pod regulatorni kišobran Brazilske Komisije za vrijednosne papire i berzu. Zakon je takođe uključio odredbe koje su vjerovatno donijete kao odgovor na kolaps FTX-a, koje zahtevaju da razmjene prave razliku između imovine korisnika i imovine kompanije.

Kripto zakon će stupiti na snagu za 180 dana – vjerovatno u junu 2023. Bolsonaro bi trebao napustiti dužnost za nekoliko dana, nakon čega će Luiz Inácio Lula da Silva, ili jednostavno “Lula”, preuzeti predsjedništvo 1. januara. Lula je bio predsjednik Brazila od 2003. do 2010. godine, a ranije je davao izjave u korist usvajanja kripta i blockchaina.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.