brazilski senat

Brazilski Senat želi angažovati stručnjake za kripto i blockchain da ga savjetuju o politici

Brazilski Senat želi regrutovati stručnjake s naprednim znanjem o kriptoaktivi i blockchain tehnologiji – vjerovatno u pokušaju da mu pomogne u boljem formiranju zakona za novu kripto industriju u ovoj zemlji.

U službenoj objavi iz Senata, menadžeri za zapošljavanje su napisali da kandidati moraju posjedovati “specifično znanje” i o “kriptoaktivama i o blockchainu”. U obavještenju je objašnjeno da će kandidati, osim “opšteg znanja” o tehnologiji, morati dokazati da imaju specifično razumijevanje o pametnim ugovorima, blockchain tehnologije i “algoritmima”, kao i poznavanje ekonomskog, poslovnog i potrošačkog prava. Oni će takođe morati biti dobro upoznati sa relevantnim propisima u sektoru.

Senat je naznačio da će nastojati da zaposli dva radnika u ovoj oblasti, a da će uspješnim kandidatima biti ponuđeno zvanje “zakonodavni savjetnik Senata”. Zaposleni će pružati „savjete o zakonodavstvu i budžetu“, kao i „ekonomsku“ i „IT“ „analizu“.

Medijska kuća Exame je obavijestila da će zaposleni raditi i kao savjetnici u odborima Senata i Nacionalnog kongresa (donji parlamentarni dom) na temama “blockchain tehnologije, kriptoaktive i drugim tema vezanim za ekonomski i pravni sektor”.

Kandidati moraju biti diplomci priznatih visokoškolskih ustanova, iako je Senat voljan da prihvati prijave svih nosilaca diploma, bez obzira na smjerove kandidata. Provjeravaće se na ispitu koji će se održati širom zemlje u gradovima do isteka roka za prijave do  21. septembra.

Brazilski Senat preuzeo je inicijativu za regulaciju kriptovaluta, a neki od njegovih članova bili su tvorci ambicioznog zakona koji nastoji regulisati kripto berze i brokere – uz obezbjeđivanje pravnog okvira za rad kripto rudara.

Prijedlog zakona je u međuvremenu odobren. Kritičari su, međutim, tvrdili da je nacrt zakona užurban i nekompletan – i tvrdili su da dosta toga nedostaje u ključnim oblastima.

Senat je odgovorio navodeći da će kasnije biti “prostora za poboljšanje” i sugerisao da će uslijediti dalje regulatorne mjere.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.