Saosnivač kompanije Terraform Labs, Do Kwon, navodno uhapšen u Crnoj Gori

Prema objavi Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, osoba za koju se sumnja da je saosnovač kompanije Terra, Do Kwon, uhapšen je na teritoriji Crne Gore 23. marta. Od prvog objavljivanja ove vijesti, lokalna novinska agencija „Vijesti“ je potvrdila da je objava došla od ministra unutrašnjih poslova Crne Gore i da je uhapšena osoba državljanin Južne Koreje.

 

Istog dana, južnokorejska novinska agencija Yonhap News Agency je izjavila da su vlasti potvrdile, prema imenu i fotografijama, te godinama na ličnoj karti, da je uhapšena osoba ista osoba kao i izvršni direktor kompanije Terraform Labs, Do Kwon. Njegov saučesnik, Han Mo, navodno je uhapšen sa njim u Podgorici. Međutim, Nacionalna policijska agencija Južne Koreje je izjavila da još uvijek čeka „otiske prstiju“ od vlasti Crne Gore da bi u potpunosti potvrdila da su uhapšene osobe zapravo Do Kwon i Han Mo. Tužioci iz Južne Koreje su ukinuli pasoš Do Kwon-a u oktobru 2022. godine.

„Vlasti Crne Gore su uhapsile osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih bjegunaca, državljanin Južne Koreje, Do Kwon, saosnivač i izvršni direktor kompanije iz Singapura, Terraform Labs.“

 

Kako je prenio Adžić, osoba za koju se sumnja da je bivši „kralj kriptovaluta,“ uhapšena je u Podgorici na aerodromu sa „falsifikovanim dokumentima“ i vlasti čekaju zvaničnu potvrdu identiteta. Od decembra 2022. godine, tužioci iz Južne Koreje su sumnjali da se Do Kwon nalazi u Srbiji, gdje ne postoji sporazum o isporuci optuženika sa Južnom Korejom. Dvadeset šestog septembra 2022. godine, Interpol je izdao Crvenu potjernicu za hapšenje Do Kwon-a, za njegovu navodnu uključenost i kolaps od 40 biliona dolara Terra Luna (LUNA) i TerraUSD (TUSD) ekosistema u maju 2022. godine. Luna je kasnije preimenovana u Terra Classic (LUNC). Do Kwon-a takođe traže regulatorne vlasti Južne Koreje, Singapura i Sjedinjenih Država.

Crna Gora navodno nema sporazum o ekstradiciji sa Singapurom, niti sa Južnom Korejom. Međutim, Crna Gora ima stari sporazum o ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama i postupala je po zahtjevima za ekstradiciju u prošlosti. Kwon je proveo značajno vrijeme u Sjedinjenim Državama u prošlosti, ali i dalje nije jasno da li je državljanin Sjedinjenih Država ili trajni stanovnik, niti da li je počinio kriminalna djela protiv stanovnika Sjedinjenih Država.

Šesnaestog februara 2023. godine, Komisija za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država je optužila Kwon-a za „organizovanje multi bilionske prevare u kripto sredstvima koja se smatraju hartijama od vrijednosti, ukljčujući i algoritamski stabilni novčić ali i druge kripto hartije od vrijednosti.“ Od marta, Ministarstvo pravde Sjedinjeniih Država takođe istražuje ulogu Do Kwon-a u kolapsu Terra ekosistema. Svakako, nisu podnesene krivične prijave protiv Do Kwon-a na teritoriji Sjedinjenih Država.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.