ftx talksv

Ponovno pokretanje FTX-a na putu: CEO vodi razgovore sa “zainteresovanim stranama”

FTX se približava potencijalnom ponovnom pokretanju, a izvršni direktor John Ray je navodno otvorio vrata ponuđačima koji žele finansirati novi poduhvat.

Propala kripto berza FTX je korak bliže ponovnom pokretanju kao potpuno nova mjenjačnica.

Prema izvještaju The Wall Street Journala od 28. juna, šef za restrukturiranje FTX-a John Ray rekao je da je kompanija “počela proces traženja zainteresovanih strana za ponovno pokretanje FTX.com berze”.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su da kompanija vodi razgovore sa investitorima oko finansiranja potencijalnog ponovnog pokretanja. Blockchain kompanija Figure je među strankama koje su pokazale interes za proces.

Potencijalni ponuđači navodno imaju rok do kraja sedmice da podnesu Pisma namjere — dokument koji opisuje odredbe i uslove njihovog učešća.

Naime, izvori su rekli da će trenutnim kreditorima FTX-a potencijalno biti ponuđen udio u reorganiziranoj kripto berzi, između ostalih oblika kompenzacije.

Očekuje se da FTX neće biti preimenovan u “FTX 2.0” ili bilo koji drugi derivat svog originalnog imena, već će umjesto toga izabrati da se rebrendira kao entitet s drugim imenima.

Sve u svemu, čini se da Ray i ostatak tima u FTX-u vide ponovno pokretanje kao najbolji mogući način da se osigura da povjerioci postignu najbolji ishod u smislu otplate.

Pravni tim FTX-a rekao je u aprilu da očekuju da će pokretanje nove berze biti završeno negde u drugom kvartalu 2024.

Prema izvještaju od 26. juna o procesu oporavka, FTX još uvijek ima rupu od skoro 2 milijarde dolara u svojim knjigama. Napori da se povrate ova nedostajuća sredstva dodatno su zakomplikovana navodnom zloupotrebom imovine klijenata od strane ključnog rukovodstva u FTX-u.

Daniela Friedberga, bivšeg regulatornog službenika u FTX-u, za kojeg se pretpostavlja da se pojavio kao neimenovana strana u mnogim pravnim postupcima, FTX je 27. juna tužio zbog navodnog “tihog novca” kako bi ućutkao potencijalne uzbunjivače, kao i za odobravanje serije lažnih transfera i zajmova.

Izvještaj o nedostajućim sredstvima takođe je detaljno naveo niz navodnih ulaganja u kompanije rizičnog kapitala, portfolio nekretnina na Bahamima od 243 miliona dolara, kao i brojne donacije neprofitnim organizacijama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.