ftx eu

FTX EU pokreće web-stranicu za povlačenje novca kako bi vratila evropskim korisnicima

FTX EU je odobrio kiparski regulator tek u martu 2022., oko sedam mjeseci prije nego što je FTX propao u novembru.

Evropska podružnica FTX-a, FTX EU, pokrenula je web stranicu koja omogućava evropskim klijentima da podnose zahtjeve za povlačenje novca.

Dolazi skoro pet mjeseci nakon što je globalna trgovačka platforma propala i bankrotirala početkom novembra.

Novi naziv domena web stranice — https://ftxeurope.eu/ — navodno je odobrila Kiparska komisija za vrijednosne papire i berze prema izvještaju Finance Magnates.

ftx eu 1

Novi domen neće nuditi nikakve proizvode ili usluge osim vraćanja ugroženim kupcima, navodi se u izvještaju, pozivajući se na e-mail koju je primio FTX Europe.

“Obavještavamo vas da je naš novi domen, www.ftxeurope.eu, odobren od strane našeg regulatora CySEC kao što ste mogli identifikovati. Web stranica će se koristiti samo za sve klijente FTX EU LTD kako bi mogli potražiti svoje FIAT stanje. Neće biti ponuđenih usluga ili proizvoda putem ove web stranice.”

Iako je FTX EU stavljen na raspolaganje korisnicima u Evropskom ekonomskom prostoru i na Bliskom istoku, nije jasno koliko je ukupno korisnika pogođeno.

FTX EU je postao dostupan tek u martu 2022., a globalno preduzeće je propalo u novembru, tako da se ne očekuje da će brojevi biti veliki.

ftx eu 2

FTX Japan je još jedna podružnica koja je već popravila štetu pogođenim kupcima. Krajem februara omogućeno je ukupno povlačenje sredstava, koje je iznosilo oko 50 miliona dolara.

Kiparski regulator zatražio je od FTX EU da obustavi svoje poslovanje 9. novembra, malo prije nego što su FTX grupa i njenih 130 povezanih kompanija (uključujući FTX EU) 11. novembra službeno podnijeli zahtjev za bankrot.

FTX Europe je imao sjedište u Švicarskoj relativno kratko vrijeme koje je radilo.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.