ftx

Kripto mjenjačnica FTX osvojila licencu i planira regionalno sjedište u Dubaiju

 FTX, glavna berza kriptovaluta, saopštila je da je dobila licencu za virtuelnu imovinu u Dubaiju i da će uspostaviti regionalno sjedište u tom gradu.

FTX Europe, odjel koji djeluje u Evropi i na Bliskom istoku, je među sidrima Svjetskog trgovinskog centra u Dubaiju. Kompanija će institucionalnim tržištima ponuditi “kompleksne proizvode kripto-derivata sa centralizovanim kliringom druge strane”, rekao je izvršni direktor Sam Bankman-Fried u izjavi.

Binance je također dobio kripto licencu u Dubaiju u okviru istog programa, rekao je Bloombergu osoba upućena u ovu stvar. Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje privući neke od najvećih svjetskih kripto i fintech kompanija. UAE su treće po veličini kripto tržište u regionu, iza Turske i Libana, prema podacima koje je prikupio Chainalysis fas iz juna 2021.

„Sigurnost i kredibilitet koji Dubai osigurava u svom pridržavanju ovih obaveza omogućavaju FTX-u da bezbjedno nastavi svoju ukupnu strategiju skaliranja ka tome da postane prvi pružalac usluga virtuelne imovine koji ulazi na globalna tržišta na potpuno regulisan način“, Patrick Gruhn, šef FTX-a Evrope, navodi se u saopštenju.

FTX je dostigao procjenu od 32 milijarde dolara nakon što je prikupio 400 miliona dolara u rundi Serije C najavljenoj u januaru. Osnovana prije skoro tri godine, postala je jedna od najvećih svjetskih kripto berzi, dijelom kroz marketing kao što je reklama za Super Bowl. To pruža mogućnost da se pridobiju institucionalni klijenti kroz novu oblast.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.