ftx exchange

Kripto berza FTX venture kapital fond od 2 biliona dolara

Kripto berza FTX objavila je da pokreće venture kapital fond u vrijednosti od 2 biliona dolara – FTX Ventures.
Prema zvaničnom obavještenju ove berze, FTX je angažovao bivšeg partnera u Lightspeed and Discovery Inc., Amy Wu, da vodi novi fond, koji će se fokusirati na top projekte u izgradnji Web3.

Mandat širokih investicija

Sa “glavnom misijom” daljeg globalnog usvajanja blockchaina, FTX Ventures će se fokusirati na investiranje u timove koji će graditi Web3, pokrivajući širok raspon sektora kao što je gejming, socijalne mreže, fintech, softver i zdravstvenu zaštitu.

“Naši investitori u FTX su napravili veliki uticaj u podršci našeg rasta i razvoja. Trudimo se da uradimo isto u FTX Ventures i uzbuđeni smo što imamo najbistrije umove u slobodnim inovacijama,” rekao je Sam Bankman-Fried, osnivač i izvršni direktor FTX-a.

Dok investiramo u projekte i kompanije različitih nivoa, FTX Ventures će upravljati fleksibilnim donacijama i strateškom podrškom, od strane FTX-a i njegovih strateških partnera.
Prema saopštenju, FTX Ventures će početi sa timom od osam članova, koji će uključivati Ramnik Arora kao generalnog partnera i Armani Ferrante kao savjetnika, između ostalih.

Posebno zainteresovani za Web3 gejming

“Oduševljen sam što ću se pridružiti FTX-u i što ću raditi sa Sam-om, kao i nekim od najpametnijih ljudi, koji rasturaju industriju finansijskih usluga. Sa FTX Ventures, radujemo se da pomognemo preduzetnicima da izgrade generacijske biznise,” rekla je Wu, koja je izabrana da vodi FTX Ventures, gejming i komercijalne inicijative.

ftx berza

“Posebno smo zainteresovani za Web3 gejming i njegovu mogućnost da dovede mejnstrim publiku u ekosistem,” dodala je.

Wu dolazi u novu ulogu iz kompanije Lightspeed Venture Partners, multi-stage venture fonda sa preko 10 biliona u AUM (Assets under management – ukupna sredstva klijenata kojima upravljaju osoba ili kompanija), gdje je vodila kripto i gejming investicije, uključujući i investicije ovog fonda u FTX.

Sa lansiranjem njihove investicione grane, FTX se pridružuje ostalim velikim kripto berzama kao što je Binance, Coinbase i Kraken, koji već imaju uspostavljene globalne venture kapital fondove.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.