dubai

Svjetski trgovački centar u Dubaiju uspostavlja novi kripto hub i postaje regulator

Svjetski trgovački centar u Dubaiju (DWTC) postaće kripto zona i regulator za kriptovalute i drugu virtuelnu imovinu, saopštila je u ponedjeljak kancelarija za medije iz Dubaija, u sklopu napora da se privuku novi poslovi pošto se regionalna ekonomska konkurencija zahuktava.

Potez DWTC-a da stvori specijalizovanu zonu za virtuelnu imovinu – uključujući digitalnu imovinu, proizvode, operatere i berze – dio je napora Dubaija, jedne od od sedam emirata federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, da stvori nove ekonomske sektore, navodi se u saopštenju.

Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta po obimu trgovanja, navela je u saopštenju da namjerava pomoći u razvoju propisa o virtuelnoj imovini u Dubaiju.

“Cilj je pomoći kripto berzama ili preduzećima koja nude blockchain i DLT usluge, ili širok spektar digitalnih valuta i imovine da dobiju licencu u Dubaiju”, navodi se.

„Razviće se rigorozni standardi za zaštitu investitora, borbu protiv pranja novca, borbu protiv finansiranja terorizma, usklađenost i praćenje tokova prekograničnih poslova“.

U septembru, UAE Securities and Commodities Authority i Dubai World Trade Center Authority (DWTCA) dogovorili su okvir koji omogućava DWTCA da odobrava i licencira finansijske aktivnosti koje se odnose na kripto imovinu.

U oktobru je druga slobodna zona Dubaija DIFC, državna slobodna finansijska zona u Dubaiju i glavni finansijski centar Bliskog istoka, objavila prvi dio regulatornog okvira za digitalne tokene.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.