crypto.com kipar

Crypto.com je dobio regulatorno odobrenje kiparskog SEC-a

Crypto.com berza slijedi stope FTX-a ciljajući agresivnu ekspanziju u Evropi nakon što je dobila CySEC odobrenje.

Berza kriptovaluta Crypto.com sa sjedištem u Singapuru nastavlja agresivno širiti svoj doseg, postajući najnovija kripto firma koja je službeno ovlaštena za rad na Kipru.

Crypto.com je dobio regulatorno odobrenje od Kiparske komisije za vrijednosne papire i berze (CySEC), objavila je kompanija u petak.

Odobrenje omogućava Crypto.com da ponudi niz proizvoda i usluga kupcima na Kipru u skladu s lokalnim propisima. Nova regulatorna prekretnica dolazi u skladu sa rastućom globalnom prisutnošću Crypto.com, jer kompanija aktivno širi svoje poslovanje, primajući odobrenja za rad u zemljama poput Italije, Grčke i Malezije.

Prema suosnivaču i izvršnom direktoru Crypto.com Krisu Marszaleku, berza trenutno daje prioritet Evropi kao glavnom regionu za nastavak širenja. To je “svjedočanstvo naše posvećenosti, usklađenosti i saradnje s regulatorima”, rekao je.

Crypto.com nije jedina berza kriptovaluta kojoj je odobreno da radi na Kipru. Glavna konkurentska berza FTX takođe se širi u Evropi nakon što je dobila odobrenje od CySEC-a u martu 2022. Druge berze kao što je Coinbase su takođe sve više zainteresovane za širenje u Evropi usred tekućeg medvjeđeg tržišta.

Uprkos tome što se globalne berze sve više kreću na kiparskom tržištu, vlada Kipra nije dala previše sigurnosti u pogledu regulacije kriptovaluta poslednjih godina.

Glavne lokalne finansijske institucije, uključujući Banku Kipra, navodno su blokirale transakcije vezane za Bitcoin (BTC) 2021. U septembru je CySEC otkrio planove za povećanje nadzora nad kriptovalutama integracijom propisa Evropske unije protiv pranja novca u kiparski zakon.

Crypto.com berza omogućava korisnicima ne samo da kupuju i prodaju više od 250 kriptovaluta, već takođe nudi usluge kao što su Visa kartice s omogućenom kriptovalutom. Firma je aktivno radila na pojednostavljivanju plaćanja na svojoj platformi, uvodeći u julu opciju Google Pay za Android korisnike.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.