crypto.com-exchange

Crypto.com deblokirao korisnike

Dana 13. maja, Crypto.com je iznenada zabranio korisnicima trgovanje nakon što je interni alat otkrio da sistem navodi netačne cijene za LUNA.

Crypto.com je bila jedna od rijetkih kripto berzi koja je držala LUNA trgovinu otvorenom jer je Terrina spirala dovela do nepopravljivog pada cijena LUNA-e i stabilcoina UST. Međutim, tehnički kvar na mobilnoj aplikaciji Crypto.com omogućio je korisnicima da se izvuku sa 30-40x profitom na LUNA trejdovima na trenutak.

Baš kada je Crypto Twitter počeo da izaziva zabrinutost zbog preokreta u trgovini na berzi, Kris Marszalek, izvršni direktor Crypto.com, otkrio je detalje o grešci koja je omogućila korisnicima da se izvuku sa ogromnim profitom.

crypto,com 1

crypto.com 1

Prema Marszaleku, korisnici koji su trgovali “tokom tih 59 minuta” imaju pravo na opciju otkupa po tržišnoj cijeni za LUNA tokene, koja je od tada pala na 0,0004685 dolara u vrijeme pisanja. Važno je napomenuti da je LUNA 5. aprila postigla najvišu tržišnu cijenu svih vremena od skoro 120 dolara.

Marszalek je napomenuo:

“Osnovni uzrok bila je kombinacija više vanjskih faktora koji su zajedno doveli do dislokacije cijena koje bi obično trebale biti uhvaćene indeksom cijena, ali nisu bile.”

Nakon jednodnevnog pregleda LUNA trgovinskog debakla, Marszalek je obavijestio da su “svi korisnički nalozi ponovo odblokirani”.

Dok je Crypto.com poništio LUNA transakcije, kompanija je ponudila svoj interni token Cronos (CRO) u vrijednosti od 10 dolara kao gest dobre volje za pogođene investitore.

Pošto je cijena LUNA pala za više od 99%, validatori za Terra blockchain službeno su zaustavili mrežu s ciljem sprječavanja napada na upravljanje

crypto.com 2

Očekuje se da će validatori ponovo pokrenuti mrežu tek nakon implementacije novog patcha kako bi se onemogućila daljnja delegiranja.

crypto.com 3

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.