google blockchain

Google počinje rad na blockchain-u

Google osniva novo odjeljenje, koje će se fokusirati na izgradnju blockchain baziranih rješenja za ovu kompaniju.

Da li ovo znači ulazak u kriptovalute?

Čini se da se Google sprema da prihvati blockchain tehnologiju. Kompanija osniva novo odjeljenje, koje će istraživati dostupnost blockchain tehnologije, u svim smjerovima. Prema onome što se zna do sada, Google želi da sa ovim potezom napravi pomak u distribuisanom kompjuterisanju, kao i u tehnologiji čuvanja podataka.

Potraga za blockchain tehnologijom nije neosnovana, niti je eksluzivna za Google. Tehnološke kompanije se nižu, u prihvatanju blockchain-a, za obilje zadataka, za koje smatraju da odgovaraju njihovom prostoru i upotrebi. Planovi Googla, u ovom smijeru, su javno objavljeni u Bloomberg izvještaju, koji navodi interni mail, kome je pristupljeno putem publikacije. Ovaj e-mail spominje novi odjel, koji će raditi na blockchain i povezanim tehnologijama.

Prema e-mailu, ovaj odjel će se fokusirati na „blockchain i ostale tehnologije distribuiranih kompjuterskih proračuna, sljedeće generacije, kao i tehnologije čuvanja podataka.“ Za ovaj cilj, kompanije je imenovala Shivakumar Venkataraman, potpretjsednika Google-a, koji je inženjer zaposlen u kompaniji već 20 godina. Venkataraman će sada biti „osnivački vođa“ ove jedinice.

Interesantno je da je Google ovoj jedinici dao naziv Google labs, ime koje postoji skoro jednu deceniju unutar Google-a. Ranije, Google Labs je bio inkubator za sprovođenje Google-ovih javnih prikazivanja i testiranja novih projekata. Novo odjeljenje, sa istim imenom, će imati sasvim drukačiji fokus.

Ranije je odjeljenje Google Labs bilo javno, sadašnje će biti više kao interna grupa, koja se fokusira na projekte visokog potencijala i dugoročne projekte. Trenutno, ovo je dom Google projektima okrenutim virtuelnoj i proširenoj realnosti, kako se navodi u mailu poslatom Bloomberg-u.

Pored korištenja termin blockchain tehnologija, ovaj e-mail ne precizira bilo koji proizvod ili servis, od strane Google-a, koji će biti predmet upotrebe blockchain tehnologije. Sa obzirom na obim ove tehnologije i Google-ovog širokog digitalnog prisustva, u ovom momentu možemo biti sigurni da će se blockchain tehnologija koristiti za mnoge svrhe u Google-u, u vremenu koje tek dolazi. Gdje će ovo započeti, misterija je koju treba riješiti.

Trenutno ne možemo povezati tačkice, da bismo zaključili o čemu se radi. Tek skoro, Google je otkrio da pomno prati prostor kriptovaluta. Potencijalna ideja je da ponudi kripto usluge kroz svoj portal za plaćanja, Google Pay.

Ako i kada se to desi, Google će morati prigrliti blockchain za nekoliko integracija. Naravno, ovo neće biti jedinstven slučaj upotrebe, u bilo kom pogledu. Nekoliko gejtveja za plaćanja, već nude kripto plaćanja. Google, će, vjerovatno raditi na inovativnijim aplikacijama, slično kao što Meta i mnoge države, pokušavaju da donesu svoje kriptovalute u svijet.

Ovo je, naravno, mnogo ambicioznije nego jednostavno dodavanje kripto-povezanih mogućnosti, njihovim uslugama. Namjera kompanije da radi u ovom smijeru je jasna, tako da neće biti direktno iznenađenje, ukoliko Google napravi svoj kripto novčić. Onda, primjena ne mora nužno biti oko kriptovaluta, nego će jednostavno biti podržana za neke druge slučajeve upotrebe. A šta će to tačno biti, samo vrijeme može reći.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.