svica

Da li bi Švicarska mogla biti sledeća zemlja koja će konstituisati bitkoin?

2B4CH pojačava podršku, kako bi Bitcoin postao dio saveznog Ustava Švicarske.

Neprofitni istraživački centar, Swiss 2B4CH, planira da pokrene prijedlog referenduma o uvrštavanju bitkoina u sastav federalnog Ustava Švicarske. Prema švajcarskim zakonima, referendumi o „narodnoj inicijativi“ pokreću se nakon što se dobije 100.000 potpisa. 2B4CH pokušava da poveća podršku na lokalnom nivou kako bi zadovoljio ovaj kriterijum.

U proteklih nekoliko mjeseci je nekoliko zemalja, uključujući El Salvador i u manjoj mjeri Ukrajinu, formalno usvojilo pro-bitkoin pozicije na državnom nivou. Razlog za ovo bio je sirovi posao koji ove zemlje dobijaju kada se bave međunarodnim naslijeđenim strukturama. S obzirom na to da je Švicarska ključni igrač u bankarstvu, najveća prepreka sa kojom se suočava 2B4CH je nedostatak političke volje da uzdrma brod.

Kakve su šanse da se dogodi referendum o bitkoinu?

Još je rano za kampanju 2B4CH da uvede Bitcoin kao dio Ustava Švicarske. Toliko rano da je grupa rekla da nisu definisali sadržaj svoje inicijative. Štaviše, otvoreno priznaju da „nisu previše optimistični“ u pogledu sprovođenja svojih planova u zakon. Umjesto toga, kažu, za sada je ideja da se postave osjećanja i da se započne razgovor i debata na tu temu.

„Nismo previše optimistični u pogledu donošenja zakona, ali cilj je prikupiti 100.000 potpisa, otvoriti javni razgovor i otvoriti raspravu.“

Iako su ranije izjavili da nisu definisali svoju inicijativu, kasnije su izjavili da je veoma moguća ideja da se bitcoin, pored zlata, uključi u rezervnu imovinu Švicarske narodne banke.

Da li je Švicarska vlada pro-kripto?

Stav Švicarske vlade, prema bitkoinu i kriptovaluti, je generalno pozitivan. Vlada i finansijski nadzornik (FINMA) priznaju prednosti tehnologije blockchain-a u pokretanju inovacija, toliko da Švicarska teži da postane globalni lider u ovom sektoru.

Kao dokaz tome, Cripto Valley Association je 2017. godine postavilo bazu u kantonu Zug, u centralnoj Švicarskoj.

Objašnjavajući zašto je izabrana Švicarska, udruženje je govorilo o nizu prednosti, uključujući kulturu privatnosti, infrastrukturu svjetske klase i pristup globalnim tržištima, ali možda najvažniji aspekt,  iz perspektive kripto organizacije, je siguran i predvidljiv pravni okvir zemlje.

„Švicarska ima snažnu tradiciju pravne sigurnosti, predvidljivosti i zaštite intelektualnih i imovinskih prava.

Švicarski zakon ne definiše kriptovalute ili virtuelnu imovinu. Ali priznaje da oni mogu preuzeti ulogu novca i koristiti se za plaćanje robe i usluga. Međutim, važeći zakoni ga ne klasifikuju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.