bahami

Problemi na Bahamima nakon kolapsa FTX-a

Mještani kažu da se moraju boriti sa praznim stanovima i gubitkom radnih mjesta nakon što je propala berza.

Nakon kolapsa kripto mjenjačnice FTX, čije je sjedište bilo na ostrvskoj državi, Bahamima, bahamci navodno i dalje pokušavaju pronaći način da sve dobije smisla, dok ostaju optimistični u pogledu budućnosti.

Prema izvještaju Wall Street Journala, ostrvsku državu – koja je ohrabrila kompanije za kriptovalute da se osjećaju kao kod kuće svojim “etičkim regulatornim dodirom” – potresla je implozija FTX-a.

Bahami su bili teško pogođeni uraganom Dorian 2019. i pandemijom ubrzo nakon toga 2020. i već su se borili da pronađu načine za jačanje svoje ekonomije, koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam i offshore bankarstvo za većinu svog bruto domaćeg proizvoda. Činilo se da premijer Bahama, Philip Davis, i njegova vlada vjeruju da kriptovalute mogu igrati ključnu ulogu u ekonomskom oporavku ostrva.

Sada zajednica sugeriše da je iznenadna implozija FTX-a ostavila trag nezaposlenosti na malom ostrvu od 80 kvadratnih milja. Kada je funkcionisao punim kapacitetom, FTX je omogućio zapošljavanje lokalnog stanovništva, navodno trošeći preko “100.000 dolara sedmično na ugostiteljstvo”, a takođe je uspostavio privatnu uslugu prevoza radnika po ostrvu. FTX je takođe angažovao veliki broj lokalnih bahamaca u oblastima kao što su logistika, planiranje događaja i usklađenost sa propisima, navodi WSJ.

S kolapsom FTX-a, mnogi stranci s visokim trošenjem koji su radili za kompaniju i nekada podsticali lokalnu ekonomiju navodno su pobjegli sa ostrva, ostavljajući bahamske zaštitare da sada čuvaju “skoro prazne zgrade”.

Nakon pada FTX-a, neki članovi kripto zajednice rekli su da ne osjećaju simpatije prema posljedicama kolapsa male ostrvske zemlje.

Korisnik Hacker Newsa Matkoniecz je komentarisao: “S obzirom na to da Bahami pomažu bogatim ljudima i kompanijama da izbjegnu poreze, moje saosjećanje s negativnim posljedicama toga je ograničeno.”

U međuvremenu, Exendroinient00 je podijelio: “Ništa loše u tome da pozovete svakog prevaranta da se bavi prevarama na vašim ostrvima”, vjerovatno u vezi sa zakonima ostrva koji izgleda podstiču offshore bankarske aktivnosti.

Cointelegraph je 18. oktobra izvijestio da je regulator za vrijednosne papire sa Bahama naredio prenos digitalne imovine FTX-a u novčanik koji je u vlasništvu komisije “na čuvanje”.

Prema saopštenju kraljevskih bahamskih policijskih snaga poslanom Reutersu 13. novembra, u toku je istraga o mogućim prekršajima zbog nesolventnosti FTX-a od strane finansijskih istražioca i bahamskih regulatora vrijednosnih papira.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.