solana

Blockchain projekti suočavaju se s “nedostatkom apetita” od strane američkih regulatora

Šef strategije Fondacije Solana rekao je da je čuo za projekte koji se suočavaju sa “prilično drakonskim” pravilima u Evropskoj uniji u vezi sa prelaskom na novčanike koji nisu skrbnički.

Austin Federa, šef strategije u Fondaciji Solana, govorio je za Cointelegraph na konferenciji ETHDenver o prekidima mreže, uticaju regulative na druge projekte i lansiranju njegovog mobilnog uređaja.

Federa je rekao da njujorško odjeljenje za financijske usluge – ili NYDFS, jedan od državnih regulatora odgovornih za licenciranje kripto firmi – u suštini postavlja blokade za mnoge projekte koji žele izdati stabilne coine ili slične blockchain usluge. Dodao je da je Solana čula za projekte koji se suočavaju sa “prilično drakonskim” pravilima u Evropskoj uniji u vezi sa prelaskom na novčanike koji nisu skrbnički.

“DFS još nije sertifikovao Solanu”, rekao je Federa 1. marta. “Pokušavamo to pokrenuti, ali mislim da je ono što smo vidjeli nedostatak apetita DFS-a bilo gdje. Ako se novi učesnik – recimo, velika kompanija za finansijske usluge Web2 – osjeća kao da želi početi s izdavanjem stabilnog novca, osjeća se kao da im je potrebno odobrenje DFS-a da bi tako nešto uradili.”

Kao odgovor na nedavno usporavanje proizvodnje blokova, koje je rezultiralo ponovnim pokretanjem mreže Solana, Federa je rekla da “nema specifične analize uzroka” koju su prijavili inženjeri tima. Dodao je da je možda bilo “nešto u interakciji” između verzije mreže 1.13 i 1.14 ili u posljednjem pokušaju nadogradnje koji je prisilio validatore da se ponovo pokrenu.

“Radi se o 1.14, radilo se na testnetu mjesecima prije nego što je zapravo prebačeno na održavanje,” rekao je Federa. “Dakle, ono što je zaista naglašeno je da infrastruktura za testiranja nije baš toliko robusna koliko bi trebala biti. Samo testiranje nije otkrilo šta bi ova greška trebala predstavljati.”

Federa je rekao da je Solanin pristup bio da razvije brži ekosistem za nekoliko mjeseci, za razliku od mreža poput Ethereuma, za koje su bile potrebne godine. Dodao je da su mnogi projekti štetni za fondove rizičnog kapitala usred medvjeđeg tržišta i negativnog medijskog izvještavanja vezanog za kriptovalute i blockchain, pri čemu je stabilnost glavni faktor u zadržavanju korisnika.

“Jedan od rizika je zastoj, a tako je došlo do žrtvovanja stabilnosti kako bi se brže izvuklo više stvari i kako bi se pomoglo da mreža brže raste.”

Kolaps FTX-a u novembru 2022. napravio je talase koji su uticali i na Solanine ambicije za mobilne uređaje. Prema Federi, Solana je privremeno uklonio svoju funkciju “tap to pay” fiat-to-crypto bez zamjene za FTX – očekivalo se da će firma olakšati transakcije – ali je ipak planirala da se pokrene u “prvoj ili drugoj sedmici aprila”.

Mnogi na društvenim mrežama kritikovali su Solanu zbog prekida mreže, s različitim uzrocima, uključujući napad uskraćivanja usluge 2021., zagušenje od nezamjenjivih botova za kovanje tokena u maju 2022. kao i neuspjeh konsenzusa u junu 2022. Uzrok najnovijeg prekida rada bio još uvijek nepoznat u vrijeme objavljivanja ovog teksta, ali osnivač i izvršni direktor Solana Labsa Anatolij Jakovenko rekao je da to nije rezultat začepljenja mrežnog sistema glasanja na lancu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.