bybit

Bybit zaustavlja bankovne transfere u USD

 Bybit sa sjedištem u Dubaiju je najnovija kripto mjenjačnica koja obustavlja bankovne transfere u američkim dolarima zbog smetnji partnera.

Berza kriptovaluta Bybit sa sjedištem u Dubaiju suspendovala je depozite u američkim dolarima (USD) putem bankovnih transfera kao odgovor na “prekid usluge od partnera”. Sredstva se mogu podizati bankovnim transferom do 10. marta.

U postu na blogu od 4. marta, kripto firma je rekla da “USD depoziti putem bankovnog transfera (SWIFT) i bankovnog transfera (za američku banku) više nisu dostupni.” Kao alternativa, korisnici mogu nastaviti da depozituju dolare preko Advcash novčanika ili kreditnom karticom.

bybit 1

Isplata preko Advcash Wallet-a bi trebalo da bude dostupna uskoro, napominju iz berze. Bybit tvrdi da su sredstva korisnika “sigurna i osigurana”, ali poziva klijente koji planiraju povući USD da to učine “što je prije moguće kako bi izbjegli potencijalne smetnje”.

Bybit je jedna od kompanija koje su izložene kripto zajmodavcu Genesis Global Trading, koji je 20. januara podnio zahtjev za bankrot po poglavlju 11.

Prema riječima izvršnog direktora Bybita Bena Zhoua, izloženost iznosi 150 miliona dolara preko investicijskog ogranka Mirana Asset Management. Prema Zhouu, ukupno 120 miliona dolara sredstava je osigurano i već je likvidirano. Štaviše, on je uvjerio da sva sredstva klijenata idu na odvojene račune, te da Bybit-ovi earn proizvodi ne koriste Miranu.

Zaustavljanje dolazi samo dan nakon što je Silvergate banka objavila planove za ukidanje mreže plaćanja svoje digitalne imovine, tvrdeći da je prekid “odluka zasnovana na riziku”. Mreža je bila jedna od glavnih rampi za USD u američkoj kripto industriji.

Regulatorni pritisak i odljev tržišta nakon dramatičnog kolapsa mjenjačnice kriptovaluta FTX u novembru 2022. tjeraju američke banke da smanje svoju izloženost imovini kriptovaluta.

Prošlog mjeseca, Binance je najavio da će privremeno obustaviti bankovne transfere američkih dolara. Prethodno, u januaru, berza je saopštila da će njen partner za SWIFT transfer, Signature Bank, obrađivati samo transakcije korisnika sa bankovnim računima u USD preko 100.000 dolara. Signature Bank je ranije objavila da drastično smanjuje kripto depozite.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.