Visa i MasterCard odustraju od svojih projekata povezanih sa kriptovalutama

Tokom konstantnih problema u kripto industriji, Visa i MasterCard su odlučili da zasutave svoje planove koji se tiču stvaranja novih kripto partnerstva sa kompanijama za digitalna sredstva, objavio je Rojters.

Ova odluka je donesena nakon što su dvije velike kripto kompanije, FTX i BlockFi, podnijele zahtjev za bankrot, koji je imao jako negativan uticaj na ovu industriju.

Kao rezultat ovih događaja, Visa i MasterCard su odložili pokretanje specifičnih proizvoda i usluga povezanih sa kriptovalutama, dok se stanje tržišta i regulatorno okruženje u kojem se tržište trenutno nalazi ne poboljšaju.

Kompanije za kreditne kartice su ranije gledale tržište kriptovaluta kao sledeću veliku stvar u sektoru finansija i ostvarile su nekoliko partnerstva sa kripto kompanijama.

Visa je prošle godine ostvarila partnerstvo sa kripto berzom FTX, samo da bi ubrzo nakon toga sa istom prekinula sve veze. U međuvremenu, MasterCard je bila prva kompanija koja je pokrenula prvu svjetsku karticu za plaćanje koja je podržavala i kripto u saradnji sa kompanijom Nexo.

Regulatorni okvir u Sjedinjenim Državama je trenutno jako nepredvidiv i pun neočekivanih događaja. Visa i MasterCard, kompanije koje su u skorije vrijeme imale veliku želju da zajašu kripto talas, sada se nalaze u jako nepredvidivim vodama.

Fluktuacije u kripto tržištu im nisu ostavile izbor nego da podignu sidro, te da otplove prema sigurnijoj luci i da preispitaju svoje strategije.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija