how to keep

Kako sačuvati svoje kriptovalute nakon kolapsa FTX-a

Prevara Sama Bankman-Frieda o pronevjeri sredstava korisnika navela je investitore da istraže opcije koje mogu pomoći u zaštiti njihovih ulaganja.

Pad FTX kripto mjenjačnice primorao je mnoge da preispitaju svoj cjelokupni pristup investicijama – počevši od vlastitog staranja do provjere postojanja sredstava na lancu. Ova promjena u pristupu prvenstveno je vođena nedostatkom povjerenja kripto investitora u poduzetnike nakon što ih je prevario izvršni direktor i suosnivač FTX-a Sam Bankman-Fried (SBF).

FTX se srušio nakon što su SBF i njegovi saučesnici uhvaćeni kako u tajnosti reinvestiraju sredstva korisnika, što je rezultiralo netačnim plasmanom najmanje milijardu dolara klijentskih sredstava. Napori da se povrati povjerenje investitora doveli su do toga da su se konkurentske kripto berze proaktivno razmetale svojim dokazom o rezervama kako bi potvrdile postojanje sredstava korisnika. Međutim, članovi zajednice od tada zahtijevaju da berze pokažu svoje obaveze za očuvanje rezervi.

Sa SBF-om, samoproglašenim „najvelikodušnijim milijarderom“, koji čini prevaru usred bijela dana bez vidljivih pravnih implikacija, investitori moraju zadržati odbrambeni stav kada je riječ o zaštiti njihovih investicija. Kako bi zaštitili imovinu od prevare, hakova i pronevjere, investitori moraju poduzeti određene mjere kako bi zadržali potpunu kontrolu nad svojom imovinom – što se često smatra najboljom praksom ulaganja u kripto.

Premjestite svoja sredstva sa kripto berzi

Kripto berze se široko koriste za kupovinu, prodaju i trgovinu kriptovalutama u zamjenu za malu naknadu. Dok su druge metode, uključujući peer-to-peer i direktnu prodaju, uvijek opcija, veća likvidnost na berzi omogućava investitorima da usklade narudžbe i garantuju da nema gubitka sredstava tokom transakcije.

Problem nastaje kada investitori odluče da svoja sredstva drže u novčanicima koje obezbjeđuju i poseduju berze. Nažalost, ovo je mjesto gdje većina investitora uči lekciju „ne vaši ključevi, ne vaši novčići“ na teži način. Kriptovalute koje se pohranjuju u novčanicima koje obezbjeđuje mjenjačnica u konačnici su u posjedu vlasnika, što su u slučaju korisnika FTX-a zloupotrijebili SBF i njegovi saradnici.

Izbjegavanje ovog rizika je jednostavno kao prebacivanje sredstava iz mjenjačnice u novčanik bez zajedničkih privatnih ključeva. Privatni ključevi su sigurne enkripcije koje omogućavaju pristup sredstvima pohranjenim u kripto novčanicima, koji se mogu povratiti korištenjem rezervne fraze u slučaju pogrešnog postavljanja.

Hardverski novčanik: Najsigurnija opcija za čuvanje kriptovaluta

Hardverski novčanici nude potpuno vlasništvo nad privatnim ključevima kripto novčanika, čime se ograničava pristup sredstvima samo na vlasnika hardverskog novčanika. Nakon što nabave kriptovalute sa berze, korisnici moraju dobrovoljno da prenesu svoju imovinu u hardverski novčanik.

Nakon što se transakcija završi, vlasnici kripto berze više neće moći pristupiti fondu. Kao rezultat toga, investitori koji se odluče za hardverski novčanik više neće rizikovati gubitak sredstava zbog prevara ili hakova koji se dešavaju na berzi.

Međutim, dok hardverski novčanici doprinose ukupnoj sigurnosti sredstava, kriptovalute ostaju u opasnosti od nestalnih gubitaka kada vrijednost tokena nepovratno padne. Provajderi hardverskih novčanika bili su svjedoci naglog povećanja prodaje jer se investitori polako udaljavaju od pohranjivanja svoje imovine preko berzi.

Ne vjerujte već potvrdite

U svim kripto padovima koji su se dogodili ove godine – uključujući 3AC, Terraform Labs, Celsius, Voyager i FTX – kršenje povjerenja investitora bila je uobičajena i očigledna tema. Kao rezultat toga, moto „Ne vjeruj, provjeri“ konačno je odjeknuo i kod novih i kod iskusnijih investitora.

Popularne kripto berze, uključujući Bitfinex, Binance, OKX, Bybit, Huobi i Gate.io, preuzele su proaktivne pristupe da pokažu svoje dokaze o rezervama. Berze su pružale informacije o novčaniku koje omogućavaju investitorima da sami provjere postojanje svojih sredstava unutar berze.

Dok dokaz rezervi daje uvid u rezerve berze, ne pruža potpunu sliku o njenim finansijama jer informacije vezane za obaveze često nisu javno dostupne. Dana 26. novembra, izvršni direktor Krakena Jesse Powell nazvao je Binanceov dokaz o rezervi kao “ili neznanje ili namjerno lažno predstavljanje” jer podaci nisu uključivali negativne bilanse.

Međutim, izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, opovrgnuo je Powellove tvrdnje navodeći da berza nema negativan bilans i da će biti potvrđena u predstojećoj reviziji.

Gornja tri razmatranja su dobra polazna tačka za zaštitu kripto imovine od loših aktera. Neke od drugih popularnih metoda za oduzimanje kontrole kripto preduzetnicima su korištenje decentraliziranih berzi (DEX), samoskrbničkih (nekastodijalnih) novčanika i opsežna istraživanja (DYOR) o projektima u koje se naizgled može investirati.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.