610387d33f764148d7af32189c9285ea

Izvlačenje sredstava od FTX-a moglo bi potrajati godinama ili čak decenijama kažu advokati

Komplikacije koje dolaze s digitalnom imovinom, prekogranična nesolventnost i konkurentske jurisdikcije mogle bi dodati godine na vremensku liniju.

Dok investitori nestrpljivo žele da znaju kada će moći da povrate svoja sredstva sa sada bankrotirane kripto berze FTX, advokati u slučaju nesolventnosti upozoravaju da bi to moglo potrajati “decenijama”.

Kripto berza, zajedno sa 130 filijala, podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja u poglavlju 11 u Sjedinjenim Državama 11. novembra.

Advokat za nesolventnost Stephen Earel, partner u Co Cordisu u Australiji, rekao je da će to biti “ogromna vježba” u procesu likvidacije kako bi se “realizovala” kripto imovina, a zatim razradila, kako distribuirati sredstva, s tim da bi proces mogao trajati godinama, ako ne i ” decenijama.”

To je zbog složenosti koje dolaze s pitanjima prekogranične nesolventnosti i konkurentnim jurisdikcijama, rekao je on.

Earel je rekao da su nažalost korisnici FTX-a u redu sa svima ostalima, uključujući i druge kreditore, investitore i finansijere rizičnog kapitala, upozoravajući da oni koji su napravili “kripto za kripto trgovinu” možda neće vidjeti distribuciju “godinama”.

Simon Dixon, osnivač globalne investicione platforme BnkToTheFuture, koji je bio aktivan glas u stečajnom postupku Celsiusa, napomenuo je da će svako ko drži sredstva na FTX-u postati povjerioc, s tim da će se uspostaviti odbor povjerilaca koji će zastupati njihove interese.

On je naveo da će preostala imovina na kraju biti dostupna povjeriocima u zavisnosti od toga šta ostane nakon troškova stečaja.

Ovi troškovi bi mogli biti visoki s obzirom na vrijeme potrebno za povrat sredstava, rekao je izvršni direktor Binance Australia, napominjući da to znači više pravnih i administrativnih naknada koje utiču na povrat.

U međuvremenu, advokat za digitalnu imovinu Irina Heaver, partner u Keystone Lawu u UAE, rekla je da postoje korisnici na Bliskom istoku koji takođe osjećaju bol zbog kolapsa FTX-a, budući da je region bio treća najveća baza korisnika FTX-a.

Heaver je objasnio da je FTX već dobio licencu i regulatorni nadzor od novoformiranog regulatora Agencije za virtualnu imovinu u Dubaiju (VARA), što predstavlja velike komplikacije za regulatore jer već imaju “ogromnu regulatorni neuspjeh” u svojim rukama.

Heaver je rekao da samo “kada i ako” FTX krene u stečajne postupke u poglavlju 11, prava povjerilaca će nadzirati pravni sistem, uz uključenje sudova i stečajnih upravnika.

Heaver’s savjetuje ljudima sa značajnim gubicima zbog kolapsa FTX-a da dobiju pravni savjet i da se sastanu s “drugim oštećenim stranama”.

Nedavni kolaps FTX-a imao je značajne posljedice za investitore širom svijeta. Nedavno je otkriveno da berza kriptovaluta u stečaju može imati „više od milion kreditora“. Prema Reutersovom članku objavljenom 20. novembra, bankrotirana berza FTX duguje svojim najvećim kreditora, njih oko 50, “skoro 3,1 milijardu dolara”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.