Coinbase kripto berza će ukinuti trgovanje za Binance USD (BUSD)

Coinbase, druga najveća kripto berza na svijetu po volumenu trgovanja, izjavila je u ponedeljak da će suspendovati trgovanje za Binance USD (BUSD) od 13. marta 2023. godine. Ovaj potez dolazi nakon obavjesti od regulatora Sjedinjenih Država, početkom mjeseca, da istražuje ovaj stabilni novčić jer je moguće da je ovaj novčić neregistrovana hartija od vrijednosti.

Iz berze Coinbase su izjavili:

„Kada smo istraživali BUSD, utvrdili smo da više ne ispunjava naše standarde za trgovanje na ovoj berzi.“

Coinbase objavljuje tokene kroz Digital Asset Listing Group, koja je u stvari komitet za pregledavanje sredstava. U radu komiteta ne učestvuje izvršni direktor Brian Armstrong, niti članovi upravnog odobra, prema podacima Coinbase internet stranice.

Korisnici će i dalje imati pristup i moći će da povuku BUSD tokene sa berze, čak i nakon suspenzije trgovanja. BUSD je trenutno treći najveći stabilni novčić, sa tržišnim kapitalom od 10,6 biliona dolara, prema podacima stranice CoinMarketCap.

Coinbase je 15. februara objavio putem zvaničnog Tviter naloga, da stabilni novčići povezani sa američkim dolarom nisu hartije od vrijednosti.

Paxos, koji je vlasnik BUSD novčića, je dobio naređenje da prestane sa izdavanjem ovog novčića, od strane Odjeljenja za finansijske usluge (NYDFS) države Nju Jork, 21. februara 2023. godine. Paxos je objavio da će podržavati ovaj stabilni novčić bar do kraja februara 2024. godine.

Kompanija iz Nju Jorka, Paxos, takođe je primila Wells obavještenje od strane Komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, početkom februara, koje upozorava o mogućoj pravnoj akciji od strane ove agencije, koja smatra da je ovaj novčić neregistrovana hartija od vrijednosti.

Paxos je prošle sedmice objavio da BUSD nije hartija od vrijednosti i da će se upustiti u „konstruktivne diskusije“ sa Komisijom za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država.

Binance, najveća svjetska kripto berza, objavila je putem e-maila da Paxosu dozvoljavaju samo upotrebu svog brenda za BUSD novčić.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija