genesis bankrot

Kripto zajmodavac Genesis podnio je zahtjev za bankrot u skladu sa poglavljem 11

Kripto zajmodavac Genesis Global postao je posljednja firma koja je nakon kolapsa FTX-a, podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota iz poglavlja 11.

Kompanija je procijenila svoje obaveze  iznosu od 1 do 10 milijardi dolara i imovinu u istom rasponu, prema prijavi od 19. januara.

Raniji izvještaji tvrdili su da je kompanija razmišljala o podnošenju zahtjeva za zaštitu od stečaja ako ne bude u stanju prikupiti kapital kako bi zaustavila svoju krizu likvidnosti.

U saopštenju za javnost od 19. januara, Genesis je rekao da je bio uključen u razgovore sa svojim savjetnicima “svojim kreditorima i korporativnom matičnom grupom Digital Currency Group (DCG) kako bi se procijenio najefikasniji put za očuvanje imovine i pokretanje poslovanja naprijed.”

“Genesis je sada započeo proces restrukturiranja pod nadzorom suda kako bi dodatno unaprijedio ove rasprave.”

Plan kompanije u poglavlju 11 predviđa da ona razmatra „dvostruki proces“ koji prati „prodaju, povećanje kapitala i/ili transakciju ekvitizacije“ koja bi očigledno omogućila da se posao „nastavi u novom vlasništvom“.

Derivati, promptna trgovina, brokersko-dilerski i skrbnički poslovi Genesis-a nisu dio postupka iz poglavlja 11 i nastaviće sa radom prema firmi.

Takođe tvrde da imaju više od 150 miliona dolara u gotovini za koje vjeruju da će “obezbijediti dovoljno likvidnosti za podršku njihovih tekućih poslovnih operacija i olakšati proces restrukturisanja”.

Proces restrukturisanja će voditi “nezavisni specijalni komitet” upravnog odbora kompanije, a Genesis kaže da je proces usmjeren na pružanje “optimalnog ishoda za klijente Genesisa i korisnike Gemini Earn-a”.

Firma je obustavila povlačenje sa svoje platforme u novembru 2022. usred turbulencija na tržištu uzrokovanih kolapsom FTX-a. Ovaj potez je uticao na korisnike Gemini Earn-a, proizvoda koji donosi prinose za korisnike Gemini berze kojom upravlja Genesis.

Suosnivač Gemini-a Cameron Winklevoss tvitovao je da je stečaj “ključni korak” ka korisnicima Gemini-a koji mogu povratiti svoju imovinu, ali je tvrdio da DCG i njen izvršni direktor Barry Silbert “i dalje odbijaju da ponude kreditorima pošten dogovor” i zaprijetili su tužbom ” osim ako se Barry i DCG ne urazume.”

“Ukoliko se Barry i DCG ne urazume i ne daju fer ponudu povjeriocima, mi ćemo uskoro pokrenuti tužbu protiv Barryja i DCG-a.

— Cameron Winklevoss (@cameron) 20. januara 2023

I Genesis i Gemini suočeni su sa optužbama od strane Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) zbog navodne ponude neregistrovanih hartija od vrijednosti kroz program Earn.

Strahovi rastu oko Genesisove matične kompanije DCG jer će možda morati prodati dio svog rizičnog kapitala od 500 miliona dolara kako bi pokušala nadoknaditi Genesisove obaveze.

DCG je 17. januara zaustavio isplatu dividendi u potezu koji ima za cilj “smanjenje operativnih troškova i očuvanje likvidnosti”. Navodno se važe i prodaja njegovog kripto medija CoinDesk-a, što bi DCG-u moglo donijeti 200 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.